"Чого ви взагалі на українську переходите". Резніков пояснив, чому у Суркова в Парижі сталася істерика

"Чого ви взагалі на українську переходите". Резніков пояснив, чому у Суркова в Парижі сталася істерика

Владислав Сурков / Фото: Getty Images

Помічник Путіна не міг взяти участь безпосередньо у переговорах.

Помічник президента РФ Владислав Сурков був готовий покинути переговори і обурювався через те, що український гарант Володимир Зеленський частково говорив українською під час переговорів "нормандської  четвірки" у Парижі. Про це в інтерв’ю LB.ua заявив представник України в політичній підгрупі ТКГ Олексій Резніков.

За його словами, цього разу схема проведення переговорів була дещо змінена. Зазвичай від кожної сторони участь брали президенти та канцлерка та двоє помічників: міністр закордонних справ і політичний радник. Цього ж разу на кожного лідера було по п’ять помічників, однак за столом перемовин сиділи лише президенти України, РФ та Франції і канцлерка Німеччини. Всі інші були у залі, але участі у переговорах не брали.

"Тому і глава МЗС РФ Лавров, і помічник Путіна Сурков не сиділи за основним столом. Вони і не могли брати участь в переговорах. Це важливо. Не було можливості ні у кого іншого впливати на бесіду. Тільки лідери. Папірець дати почитати, відповісти на запитання - так. Але не брати участь в бесіді", - наголосив Резніков.

Представник України у ТГК додав, що коли перемовини розпочалися, Зеленський зробив вступну промову українською, а потім вирішив перейти на російську, аби не виникало якихось  непорозумінь. Утім український гарант все одно іноді переходив на українську.

Коли політичні радники вийшли до іншої кімнати внести правки до кюмюніке, то Сурков почав нервувати, бо не говорив англійською, якою і спілкувалися українські, французькі та німецькі представники.

"Поруч з ним стояла людина, яка йому перекладала все синхронно. І в якийсь момент він раптом почав нервувати і досить по-дитячому став робити наскоки на Андрія Єрмака, який сидів разом з французами, з німцями і працював над текстом.  І ось пан Сурков, прямо демонструючи, що він зараз готовий піти, покинути переговори, сказав: "А що ви взагалі на українську переходите?". І це було колосальне обурення. Хоча бесіда вся йшла англійською", - додав Резніков.

На його думку, така поведінка Суркова – реакція на все, що відбувалося.

Нагадаємо, в Парижі 9 грудня відбулася зустріч лідерів Німеччини, Франції, України та Росії. Це - перший "нормандський саміт" з осені 2016 року.

Після прибуття Зеленського до Єлисейського палацу одразу розпочалася зустріч з президентом Франції Еммануелем Макроном, а згодом із канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель. Зустріч "четвірки" розпочалася на дві з половиною години пізніше від запланованого часу. Також відбулися перші перемовини віч-на-віч Зеленського та Путіна.

Забутий протокол і безпека понад усе: найцікавіші моменти із "нормандського саміту"

Забутий протокол і безпека понад усе: найцікавіші моменти із "нормандського саміту"

Зустрічі тривали майже до опівночі за Києвом, після чого лідери "нормандської четвірки" дали разом пресконференцію та оприлюднили спільну заяву

Володимир Зеленський під час спілкування з пресою назвав головною перемогою саміту в Парижі обмін полоненими до кінця року у форматі всіх на всіх, але визнав, що цього "замало". Сторони під час зустрічей також обговорили "газове питання", контроль кордону на Донбасі, а також домовились про наступний саміт протягом чотирьох місяців.   Повну хронологію перемовин "нормандської четвірки" читайте за цим посиланням

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація