Чому Євросоюз не посилив санкції проти Росії. Думки експертів

Чому Євросоюз не посилив санкції проти Росії. Думки експертів

Фото: Getty Images

ТСН.ua спитав у політичних експертів, наскільки очікуваним було рішення про подовження санкцій.

Фото: Getty Images
20 березня Євросоюз подовжив економічні санкції проти Росії до кінця 2015 року.

Таке рішення Європейська рада ухвалила попри заяви значної кількості європейських лідерів про те, що вони не мають наміру продовжувати санкції. Але зрештою політичне рішення було ухвалено.

ТСН.ua спитав у політичних експертів, наскільки очікуваним було таке рішення і чому санкції проти Росії не було посилено.

Фото: УНІАН
Політолог Віталій Бала:

- Продовження санкцій випливає з публічної головної вимоги - це дотримання і виконання тих домовленостей, які були досягнуті, як ми їх називаємо, Мінськ-2. На цьому наголошували Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд, бо за великим рахунком, вони поставили на терези свою репутацію, не тільки як лідерів своїх країн, а й - у перше чергу Меркель - як головного локомотива Євросоюзу. І тому в той чи інший спосіб їй потрібно було тримати цю ситуацію. І вона про це говорила, коли почалися непорозуміння з виконанням цих домовленостей. Було очевидно, що у цій ситуації вони не можуть показати свою нездатність впливати на ту ж Росію, пана Путіна, бо ж вони з ним особисто зустрічалися.

Друге питання, що не сталося посилення і розширення санкцій. Я думаю, що це також певний їхній сигнал Володимиру Путіну, що все ж таки треба якось виконувати домовленості. Я думаю, що вони до цього часу ще вірять у те, що можна політичним шляхом вирішити цю проблему. Я думаю, що це хибний шлях, оскільки має бути задіяний комплекс - і військовий, і політичний інструментарій, а не тільки один із них, бо це не принесе бажаного результату.

Політолог Юрій Палійчук:

- Немає нічого дивного у тому, що санкції були подовжені, адже Росія не виконує взяті на себе зобов'язання і не сприяє деескалації конфлікту. До того ж в Європейському союзі ще не набралася критична маса прихильників Путіна, які змогли би вплинути на питання, щоб санкції було скасовано.

Зрозуміло, що рішення про посилення санкцій ще не назріло, тобто Євросоюз постійно переносить ухвалення відповідних рішень, і зараз воно відтерміновано до червня місяця. Це робиться для того, щоб не втрачати можливість вирішувати конфлікт на Сході дипломатичним способом. Тобто всі розуміють, що посилення санкцій стосовно Росії - це серйозний крок до міжнародної ізоляції цієї країни. Щойно наступає міжнародна ізоляція, з країною перестають вести переговори, наприклад, як з Північною Кореєю. І, таким чином, Захід не закриває вікно можливостей для розв'язання цієї ситуації.

Зрозуміло, що санкції - болючий процес. Російська економіка від них страждає, але вона не рухнула досі. За різними оцінками, в економіки РФ є щонайменше півтора-два роки запасу міцності. Тобто найближчим часом колапс економіки від санкцій не наступить. Певні негативні процеси можуть початися, коли Росія вичерпає свої резерви, але це - сотні мільярдів доларів, тому це наступить не швидко.

Політтехнолог Тарас Березовець:

- Я би не сказав, що продовження санкцій було прогнозованим. За попередньою інформацією, яка надходила напередодні саміту керівників ЄС, там була протилежна позиція - що вони швидше за все не домовляться про продовження санкцій. Саме з цією метою Барак Обама виступив у середу і сказав, що Америка не буде скасовувати своїх санкцій, і точно так само рекомендує вчинити своїм європейським партнерам.

Очевидно, що американці серйозно пропрацювали це питання. І я не здивуюся, що Обама особисто телефонував Меркель чи Олланду для того, щоб забезпечити правильний результат.

Насправді, це складно було зробити, тому що Росія не сиділа, склавши руки. Весь останній час вона активно розвалювала позиції європейців, які і без того, скажімо так, не відрізнялися особливою одностайністю. Такі країни-агенти Росії, як Чехія, Словаччина, Угорщина, Греція та Болгарія - ці п'ять країн, так званих друзів Росії, щоразу всіляко намагаються відкосити від продовження санкцій відносно РФ, пояснюючи це тим, що, мовляв, навіщо нам нести мільярдні збитки, давайте домовлятися.

І ми бачимо, що ключова заслуга у прийнятті рішення подовжити санкції лишається за американцями. Все це говорить про те, що в цьому конфлікті Європейський союз програє з Україною, тому що він не виконує своїх функцій, стабілізуючих та миротворчих.

Ці санкції, може, працюють невидимо, але вони дають абсолютно відчутний ефект. Вони позбавляють Росію можливості проводити подальшу експансію, тому що з урахуванням тих грошей, які вони зараз починають витрачати на оборону (це третій за розмірами бюджет у світі, понад 70 млрд доларів вони затвердили на нинішній рік, більше тільки у США і Китаю), плюс відтік капіталів (прямий відтік інвестицій склав 180 млрд доларів за минулий рік), плюс вони ще витратили до 150 млрд доларів золотовалютних запасів на підтримку рубля за цей рік - це все вказує на те, що санкції працюють прекрасно.

Ольга Скичко

Повʼязані теми:

Наступна публікація