Чотири країни ЄС блокують підписання з Україною угоди про асоціацію

Чотири країни ЄС блокують підписання з Україною угоди про асоціацію

Чотири країни ЄС готові підписати угоду про асоціацію з Україною / Фото: gbgalsgallery.com

Деякі з них схильні до скасування візиту президента Януковича на саміт Україна-ЄС.

Європа розділилася відносно того, чи потрібно підписувати з Україною угоду про асоціацію.

Про це пише видання The EUobserver з посиланням на джерела.

Так, за даними видання, за підписання угоди про асоціацію висловлюються Чехія, Литва, Польща та Словаччина.

Вони хочуть підписати угоду про асоціацію на саміті у Вільнюсі восени 2013 року.

"Ми не розглядаємо (договір) як подарунок для українського уряду, але більше як спосіб відкриття перспектив для українських громадян і введення європейського порядку денного для українського керівництва", - заявив високопоставлений дипломат однієї з чотирьох країн.

Разом з тим чотири країни - Швеція, Фінляндія, Данія та Нідерланди вважають, що угода про асоціацію має бути заморожена після того, як "він (Янукович) посадив за ґрати політичних опонентів" і провів вибори на свою користь.

Ця група країн на засіданні ради міністрів у грудні планує висунути жорстку вимогу для угоди - свобода екс-прем'єра Юлії Тимошенко та реформа судової системи.

Деякі з них схильні до скасування візиту президента Януковича до Брюсселя на саміт Україна-ЄС в лютому-березні 2013 року.

"Ми розчаровані українським керівництвом... вони досі не виконали вимоги, які були висунуті. Я не думаю, що саміт буде доцільним наразі", - сказав скандинавський дипломат.

Зі свого боку Франція та Великобританія поки підтримують переговори на низькому рівні, а Німеччина взагалі не визначилася.

Повʼязані теми:

Наступна публікація