Вітання зустрічі Зеленського і Путіна та нове розведення: про що говорила Меркель після "нормандського саміту"

Вітання зустрічі Зеленського і Путіна та нове розведення: про що говорила Меркель після "нормандського саміту"

Фото: Associated Press

Меркель заявила, що задоволена зустріччю.

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель привітала виконання домовленостей попередньої зустрічі в "нормандському" форматі – розведення військ, покращення гуманітарного становища та погодження "формули Штайнмаєра".

Вона зазначила, що після нового саміту сторони домовилися про три пункти. Серед іншого до до березня 2020 треба провести нові розмінування та розведення військ.

"Ми домовилися про краще спостереження за перемир’ям, розширення мандату ОБСЄ, він не повністю використовувався, щоб не 12 годин на день вони спостерігали, а цілий день", - додала Меркель.

"Поговорили про забезпечення політичних умов Мінських угод. Особливу роль буде відігравати закон про особливий статус Донбасу. Кінцева мета – провести там місцеві вибори, які будуть визнані ОБСЄ", - сказала канцлерка.

Вона повідомила, що за чотири місяці "нормандська четвірка" планує знову зустрітися.

Меркель заявила, що задоволена зустріччю і вважає, що за наявності політичної волі можна вирішити всі складні питання. Вона привітала особисту зустріч президента Україна Володимира Зеленського та президента РФ Володимира Путіна.

Зазначимо, лідери країн "нормандської четвірки" провели зустріч і підписали комюніке за результатами переговорів. Загалом окреслено коло питань, які необхідно вирішити до наступної зустрічі у "нормандському форматі". Переклад усіх підсумків нормандської зустрічі за посиланням.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зустріч "нормандської четвірки"
Наступна публікація