ЦВК сформувала всі окружні комісії. Чиїх представників буде найбільше

ЦВК сформувала всі окружні комісії. Чиїх представників буде найбільше

Фото: Associated Press

Позачергові парламентські вибори заплановані на 21 липня.

Центральна виборча комісія вже сформувала всі 199 окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України на позачергових парламентських виборах, що відбудуться 21 липня 2019 року.

Про це передає громадянська мережа "ОПОРА".

Свої кандидатури до складу ОВК могли подати політичні партії, які мають депутатські фракції у Верховній Раді нинішнього скликання, а також політичні партії кандидатів у депутати, від яких було зареєстровано у загальнодержавному окрузі на останніх виборах депутатів парламенту. Всі вони могли подати не більше, як по одній кандидатурі до складу кожної окружної виборчої комісії. Кандидатури від партій, які мають фракції в парламенті, заносилися до складу окружних виборчих комісій автоматично, кандидатури від інших суб’єктів заносилися до ОВК із застосуванням механізму жеребкування. Таким чином, парламентські партії (фракції) могли претендувати на отримання двох осіб у складі окремих ОВК.

Усі шість партій, які мають парламентські фракції, подали свої кандидатури до складу ОВК. Ще подали кандидатури 25 партій із 29-ти, які висували списки кандидатів у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року.

ЦВК утворила всі окружні виборчі комісії в максимальному складі (18 осіб) і всього до складу ОВК включено 3582 особи (з яких 59% - жінки). Основними віковими групами серед членів ОВК є особи віком від 31 до 50 років (таких нараховується майже 50%) і від 51 до 70 років (35%).

Майже всі парламентські партії (фракції) делегували свої кандидатури до максимально можливої кількості ОВК (199-ти). Лише "Самопоміч" внесла свої кандидатури до складу 184 ОВК (з 199-ти). Загалом, найбільше кандидатур до складу ОВК (за результатами жеребкування та на основі фракційних квот) делегували "Блок Петра Порошенка "Солідарність" (309 осіб), "Радикальна партія Олега Ляшка" (307 осіб), "Народний фронт" (305 осіб), "Батьківщина" (300 осіб) і "Опозиційний блок" (290 осіб). Ці чотири партії отримали по дві особи в складі близько половини утворених ОВК. За результатами жеребкування найбільше представництво в складі ОВК отримала партія "Відродження" (114 осіб) та партія "5.10" (114 осіб), найменше – "Сила людей" (47 осіб).

Фото: Опора

Зазначимо, що реєстрація кандидатів у народні депутати триватиме до 20 червня. Згідно з законодавством, для реєстрації партії зі списком у загальнодержавному окрузі розмір застави становить 1000 розмірів мінімальної заробітної плати (4 млн 173 тис. грн), а для самовисуванця чи партії, яка висуває кандидата в одномандатному окрузі – 10 розмірів мінімальної заробітної плати (41730 грн).

Змінити місце голосування для участі у виборах до Ради можна до 15 липня.

Позачергові парламентські вибори в Україні заплановані на 21 липня 2019 року.

Повʼязані теми:

Наступна публікація