ДБР розпочало розслідування за фактом можливої держзради Порошенка

ДБР розпочало розслідування за фактом можливої держзради Порошенка

Фото: twitter/Петро Порошенко

Заяву про можливе скоєння злочину до бюро подав екс-заступник глави Адміністрації президента Андрій Портнов.

Державне бюро розслідувань розпочало досудове розслідування за фактом можливої державної зради перших осіб держави.

Про це повідомили у прес-службі ДБР.

"Слідчі центрального апарату Державного бюро розслідувань 21.05.2019 за заявою Портнова А.В. внесли до ЄРДР відомості щодо можливого вчинення службовими особами, які займають особливо відповідальне становище в органах державної влади України, кримінальних правопорушень, передбачених ст. 109 ККУ (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ст. 111 ККУ (державна зрада) та 426-1 ККУ (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень)", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, йдеться про події 25 листопада 2018 року, пов’язані зі здійсненням переходу корабельною групою ВМС ЗС України з Чорного до Азовського морів в районі Керченської протоки. 

Нагадаємо, 20 травня екс-заступник глави Адміністрації президента часів Януковича Андрій Портнов написав на своїй сторінці в Facebook, що подав до Державного бюро розслідувань заяву про злочин проти колишнього президента України Петра Порошенка.

Як відомо, 25 листопада 2018 року два малих броньованих артилерійських катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також рейдовий буксир "Яни Капу" здійснювали плановий перехід з Одеси до Бердянська для створення нової бази ВМС в Азовському морі. Вранці того ж дня російський військовий корабель здійснив таран буксира "Яни Капу" недалеко від Керченської протоки. З екіпажу буксира ніхто не постраждав. Після цього російська сторона заблокувала прохід Керченською протокою. Українські кораблі простояли біля Керченської протоки до вечора 25 листопада і вирішили повернутися в Одесу. Після початку руху російські прикордонники почали переслідування українські судна, а після застосували зброю, напавши на них. Кораблі були захоплені, а 24 члени екіпажу взяті в полон. Кілька з них отримали поранення під час нападу

Згодом так звані суди в анексованому Криму заарештували їх на два місяці. Після цього моряків доправили в СІЗО у Москві. Усіх їх звинувачують у нібито незаконному перетині російського кордону. Пізніше всі українські моряки визнали себе військовополоненими Росії.

Після цього російський суд подовжив арешт морякам, назвавши його "законним".

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Перезавантаження ДБР
Наступна публікація