День АТО в Раді: депутати полегшили життя добровольцям і спростили ДНК-тести

День АТО в Раді: депутати полегшили життя добровольцям і спростили ДНК-тести

Фото: Reuters

Парламент проголосував потрібні військовослужбовцям закони.

Депутати Ради у вівторок ухвалили кілька законопроектів, важливих для військових. У першому читанні підтримали законопроект про створення бази генетичних кодів для ідентифікації тіл загиблих воїнів за зразками ДНК, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Це серед іншого допоможе спростити оформлення документів та отримання допомоги від держави для рідних загиблих. Крім цього, Рада поклала край безправ'ю тих добровольців, які на початку війни уклали з військом контракти до кінця так званого "особливого періоду". Фактично безстроково, бо кінця війні не видно. Через це близько 20 тисяч воїнів досі не могли розірвати такі контракти.

"Більше 20 тисяч військовослужбовців, які пішли під час першої хвилі мобілізації добровольцями в армію, уклали контракт до завершення особливого періоду, тобто до завершення АТО, тобто фактично безстроково. Я прошу вас дати право цим тисячам добровольців, які пішли захищати туди нас з вами, розірвати свої контракти, якщо вони цього бажають, і нарешті поставити їх у ті ж умови, в яких є всі ніші добровольці і військовослужбовці", - звернулася до колег депутат від"Батьківщини" Альона Шкрум.

ВР ухвалила важливі закони для військових

ВР ухвалила важливі закони для військових

Рада визнала це дискримінацією і дозволила полишити військову службу тим, хто вже відслужив 18 місяців. До закону внесли поправку і стосовно тих військових, які підписали 3-річні контракти, що автоматично подовжені через початок війни. Їх після трьох років служби дозволили затримувати у війську до оголошення наступної демобілізації. Але затримка не може бути довшою за рік.

Також стало відомо, що український парламент готує постанову у відповідь на прийняття польським Сенатом постанови із закликом встановити 11 липня Національним днем пам'яті жертв "геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої".

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація