День Х: як у Раді намагаються визначитись із датою інавгурації Зеленського

День Х: як у Раді намагаються визначитись із датою інавгурації Зеленського

Фото: УНІАН

Це питання народні депутати обговорювали під час Погоджувальної ради.

Станом на понеділок, 13 травня, 22 дні минуло від другого туру президентських виборів, які переміг Володимир Зеленський. Втім, трьох тижнів не вистачило парламенту, аби не просто провести інавгурацію новообраного президента, а й визначитись із датою проведення урочистостей.

Зеленський наполягає на 19 травня. Його опоненти виступають проти, оскільки у цей день щорічно відзначається День пам'яті жертв політичних репресій - жалобний день тому "проводити інавгурацію саме цього дня недоречно". 

Те, що парламент досі не визначився, коли саме новий президент візьметься до обов'язків, у Зеленського пояснюють тим, що депутати побоюються розпуску Ради. 

13 травня на початку нового пленарного тижня після тривалих "травневих канікул" відбулася Погоджувальна рада, під час якої керівники фракцій висловилися щодо цього. ТСН.ua зібрав і відокремив головні заяви і пропозиції.

БПП

У "Блоку Петра Порошенка" стверджують, що Порошенко готовий передати владу в будь-який час, а фракція проголосує за будь-яку дату інавгурації. 

"[Порошенко] готовий передати владу в будь-який момент, не заперечує жодної дати, і хотів би наголосити, що сьогодні - це повна відповідальність українського парламенту, а не президента України", - заявив голова фракції Артур Герасімов.

Це ж підтвердила і член БПП Ірина Луценко після завершення Погоджувальної ради: "БПП готова підтримати будь-яку постанову, яка буде винесена на обговорення в парламенті. Ми будемо голосувати за будь-яку постанову, за будь-яку дату. Фракція БПП готова до виборів: як чергових, так і позачергових".

Народний фронт

У "Народному фронті" вважають недоцільною дату для інавгурації 19 травня.

"...бо день трауру, 19 травня, ми повинні схилити голову в скорботі і заявити, що ніколи не допустимо диктатури чи реваншу російської гегемонії. Разом з тим вважаємо, що новий президент Володимир Зеленський повинен прийняти присягу в урочистій атмосфері. Для цього підійде і інший день", - заявив глава фракції Максим Бурбак.

ВО "Батьківщина"

У "Батьківщині" ще напередодні виступили за якнайшвидшу інавгурацію Зеленського. "Я думаю, чим швидше президент приступить до виконання своїх повноважень, тим стабільніша буде ситуація в країні та назовні. Ми підтримуємо ту дату, яка є швидшою, 19, значить буде 19", - розповів заступник керівника фракції у ВР Сергій Соболєв.

Самопоміч 

У "Самопомочі" готові підтримати інавгурацію 19 травня. "Новообораний президент обіцяв, отримав підтримку і ми зобов'язані підтримати ту дату, яку він хоче", - заявив керівник фракції Олег Березюк. 

"Якщо Зеленський хоче приступити до своєї роботи 17, 19 травня - welcome, іди і роби. Чим скоріше, тим краще. Тому що він має сьогодні великий рівень довіри, якщо він цей рівень довіри почне спалювати для проведення реформ - молодець, тоді буде успіх", - заявив раніше лідер "Самопомочі" Андрій Садовий.

Підтримка "Зе" у Раді

Під час Погоджувальної ради у понеділок, 13 травня, позафракційний нардеп Віталій Купрій, який місяць тому створив міжфракційне об'єднання "За Зеленського" у парламенті, в якому наразі він є єдиним членом, разом із нардепом Надією Савченко влаштував скандал. Вони звинуватили спікера Ради Андрія Парубія в затягуванні процесу. Через кілька хвилин Купрій підійшов до Парубія і зі словами "Це вам напам'ять" поклав йому на стіл кайданки.

Депутати узгоджують пропозицію щодо дати інавгурації новообраного президента

Депутати узгоджують пропозицію щодо дати інавгурації новообраного президента

Також неясним залишається те, коли саме парламент голосуватиме за постанову про призначення дати інавгурації - наразі це залежить від засідання регламентного комітета ВР. Зараз в парламенті кажуть, що його засідання відбудеться не раніше середи. Якщо так - то безпосередньо голосування відбудеться не раніше четверга, 16 травня.

Нагадаємо, раніше Зеленський звернувся до депутатів Верховної Ради призначити дату інавгурації 19 травня, а також звинуватив чинного президента Петра Порошенка у перестановках в армії і роздаванні звань генералів.

Станом на 11 травня у Верховній Раді було зареєстровано п'ять постанов щодо інавгурації Зеленського. Нардеп Олександр Сугоняко зареєстрував проект постанови про проведення складання присяги 1 червня. Раніше нардеп Віталій Купрій пропонував перенести дату інавгурації на 20 травня, адже 19 - День пам'яті жертв політичних репресій. До цього народний депутат України Віктор Балога запропонував провести інавгурацію 19 травня, до цього таку ж постанову зареєстрував народний депутат Сергій Міщенко. Народний депутат з фракції "Блоку Петра Порошенка", голова Соціал-демократичної партії Сергій Каплін своєю постановою пропонує, щоб Зеленський складав присягу двічі: 19 травня у стінах парламенту і 3 червня на НСК "Олімпійський". 

Втім, як зазначив під час Погоджувальної ради Парубій, одну з них було відкликано. Яку саме, глава парламенту не уточнив.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація