День після бліцкригу уряду Яценюка: депутати роблять емоційні заяви в Раді

День після бліцкригу уряду Яценюка: депутати роблять емоційні заяви в Раді

У Раді на межі розвалу проєвропейська коаліція / Фото: Reuters

Нардепи обурені тим, що відбулося, і підозрюють змову і спектакль.

Після невдалої спроби відправити уряд у відставку затріщала по швах парламентська коаліція у Верховній Раді. Про вихід із неї оголосила "Батьківщина", а "Самопоміч" не з'явилася на пленарне засідання і цілий день радилася про подальші дії, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Каталізатором кризи стало провальне голосування за відставку уряду Арсенія Яценюка. Попри те, що незадовільну оцінку роботі Кабміну поставили 247 нардепів, зажадали змін у виконавчій владі на 53 депутати менше.

Майже половина цих голосів "загубилася" у Блоці Петра Порошенка. Що дало підстави багатьом політикам підозрювати, ніби голосування було спланованим спектаклем.

"Я в цій ситуації згадую слова покійного Михайла Чечетова: розвели, наче кошенят", - прокоментував події лідер Радикальної партії Олег Ляшко.

"Понад 70% депутатів фракції використали в темну, наче в наперстках. Тобто було сказано, що йдемо на сценарій відставки, а коли всіх продовжували тримати в цьому сценарії – вже дзвонили на мобільні телефони певним депутатам, передавали слухавки – і люди виходили. Це був спектакль, зрежисований двома "Карабасами" – Порошенком і Яценюком", - вважає нардеп БПП Сергій Лещенко.

Ті з депутатів пропрезидентської сили, хто в останню мить передумав відправляти Яценюка у відставку, кажуть про запобігання дестабілізації в країні.

"Вчора у Кремлі запаслися попкорном, аби подивитися, як у нас почнеться дестабілізація. Вона призвела б до зниження довіри наших партнерів до України. І я вважаю, що це неминуче б збільшило ризик прямого військового вторгнення", - заявив нардеп БПП Артур Герасимов.

Про перемогу розуму говорять і в прем'єрському "Народному фронті".

"Вчора ми були дуже близько до прірви. І слава Богу, що у всіх хватило розуму заглянути туди і відійти на два кроки назад", - пояснив нардеп НФ Сергій Пашинський.

Після виходу з коаліції "Батьківщини" доля парламентської більшості опинилася в руках фракції "Самопоміч". Якщо там ухвалять рішення про вихід, коаліція налічуватиме менше 226 депутатів, а відтак розпадеться. Тоді парламент муситиме або створити нову, аби йти на дострокові вибори.

Кореспондент ТСН Ольга Кошеленко

Парламентська коаліція тріщить і вже розвалюється

Парламентська коаліція тріщить і вже розвалюється

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація