Денісова висунула ультиматум омбудсмену РФ - ЗМІ

Денісова висунула ультиматум омбудсмену РФ - ЗМІ

Фото: УНІАН

Тетяна Москалькова зможе відвідати Кирила Вишинського в українському СІЗО лише після того, як омбудсмена України пустять до Олега Сенцова.

Уповноважена ВР України Людмила Денісова попередила російську колегу Тетяну Москалькову, що та не зможе відвідати в українському СІЗО керівника "РИА Новости-Украина" Кирила Вишинського, підозрюваного в зраді, поки сама вона не потрапить до бранця Кремля, режисера Олега Сенцова.

Про це вона заявила в коментарі "Цензор.НЕТ".

"Москалькова не може поїхати до Вишинського, якщо я не потраплю до Сенцова", - сказала Денісова.

Українського омбудсмена не впустили провідати Сенцова

Українського омбудсмена не впустили провідати Сенцова

За словами омбудсмена України, вона передала Москальковій список українських політв'язнів, які утримуються у в'язницях РФ і окупованого Криму, а також план відвідувань. Своєю чергою з офісу російського омбудсмена передали список людей, яких має намір відвідати в Україні Тетяна Москалькова - серед них Вишинський.

"Російська сторона ж надала список тих в'язнів, яких хоче відвідати Москалькова. Він містить 34 прізвища. Але у половини не вказано громадянство, і не вказані місця утримання. Ми цей список отримали як робочий варіант, неофіційний", - сказала Денісова.

Окрім цього, Денісова висловила припущення, що рішення про недопущення українського омбудсмена до Сенцова ухвалює не Москалькова.

"Я підозрюю, що Москалькова не ухвалює рішення. Я думаю, у нас буде складна розмова (призначена на 18 червня у Москві - прим.ред.). Але сподіваюся, що ми домовимося, адже на вищому рівні є політичні домовленості", - резюмувала Денісова.

Нагадаємо, раніше український омбудсмен Людмила Денісова спробувала провідати режисера Олега Сенцова в російській колонії "Білий Ведмідь" в місті Лабитнангі Ямало-Ненецького автономного округу РФ, але дістала відмову від тюремників, попри домовленість президентів Петра Порошенка та Володимира Путіна. У візиті їй відмовив керівник закладу.

У Москві кажуть, що візит українського омбудсмена до Сенцова порушує законодавство, і називають ув'язненого кримчанина російським громадянином. В українському МЗС дії Росії характеризують як підступні.

Українське МЗС відреагувало на заборону українському омбудсмену провідати Сенцова

Українське МЗС відреагувало на заборону українському омбудсмену провідати Сенцова

Денісова продовжує переговори з росіянами і вимагає візиту до Сенцова, а у світі дедалі частіше лунають заклики звільнити режисера та інших українських політв'язнів. Напередодні таку резолюцію ухвалили Європарламент та німецький Бундестаг, а в центрі Берліна активісти влаштували акцію, щоби якомога більше людей дізналися про українських політв'язнів. Звільнити Сенцова закликав і всесвітньо відомий письменник та "король жахів" Стівен Кінг. У своєму Твіттері він від свого імені та від імені організації письменників "ПЕН Америка" закликав звільнити українця, і додав: "Час плине, він може померти через свої погляди".

Повʼязані теми:

Наступна публікація