Держдеп США назвав провокацією рішення Путіна видавати російські паспорти на окупованому Донбасі

Держдеп США назвав провокацією рішення Путіна видавати російські паспорти на окупованому Донбасі

Фото: Associated Press

Це рішення створює серйозну перешкоду для виконання Мінських домовленостей.

Сполучені Штати засуджують рішення президента Росії Володимира Путіна про спрощене надання російського громадянства українцям, які проживають на окупованому Донбасі.

Про це йдеться у заяві Державного департаменту США.

"Росія, завдяки цій надзвичайно провокаційній акції, посилює свій напад на суверенітет і територіальну цілісність України", – зазначають у Вашингтоні.

Держдеп вважає, що рішення Путіна створює серйозну перешкоду для виконання Мінських угод і реінтеграції Донбасу, і нагадує, що за підписаними Росією Мінськими угодами український уряд має повністю відновити контроль на Донбасом.

У Держдепі також зауважили, що рішення про видачу російський паспортів Путін ухвалив через три дні після виборів президента України, яким став Володимир Зеленський.

"Новообраний президент Зеленський неодноразово висловлював свою готовність серйозно співпрацювати з Росією щодо виконання Мінських угод і припинити конфлікт на сході України, який забрав близько 13 тисяч життів. Тепер Росія має вирішити, вона хоче продовжувати ескалацію напруженості чи виконати свої зобов'язання за Мінськими домовленостями", – йдеться у заяві.

Нагадаємо, 24 квітня президент Росії Володимир Путін своїм указом спростив процедуру надання російського громадянства жителям самопроголошених так званих "ДНР" і "ЛНР". Українські дипломати висловили рішучий протест проти цього. Президент Петро Порошенко виступив із терміновим зверненням щодо цієї ситуації. Дії РФ засудили і в штабі переможця президентських виборів Володимира Зеленського. В українському уряді закликали мешканців окупованих територій не приймати російські паспорти.

Київ звернувся до Радбезу ООН щодо указу Путіна про паспорти мешканцям ОРДЛО

Київ звернувся до Радбезу ООН щодо указу Путіна про паспорти мешканцям ОРДЛО

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація