"Діамантовому прокурору" Шапакіну не вдалося повернути понад 6 млн гривень застави

"Діамантовому прокурору" Шапакіну не вдалося повернути понад 6 млн гривень застави

Фото: УНІАН

Суд відмовив у задоволенні клопотання захисту екс-прокурора.

Голосіївський районний суд Києва відмовився повернути екс-заступнику начальника Головного слідчого управління ГПУ Володимиру Шапакіну 6,4 млн гривень застави через відсутність законних підстав.

Про це із посиланням на ухвалу колегії суддів Голосіївського райсуду столиці пише УНІАН.

"Заслухавши думки сторін, суд ухвалив у задоволенні клопотання адвоката обвинуваченого Шапакіна Мосійчука щодо повернення застави в сумі 6,4 млн грн відмовити. Ухвала оскарженню не підлягає", - йдеться у рішенні суду.

Зазначимо, захист "діамантового прокурора" подав клопотання у зв'язку з тим, що термін запобіжного заходу стосовно Шапакіна сплинув 3 листопада 2015 року, а оскільки застава з рахунку, на який була внесена, до бюджету не перерахувалась, відповідно вона має бути повернута людині, яка її надала - Костянтину Рябченку.

Наразі судове засідання триває.

Нагадаємо, 5 липня 2015 р. СБУ провела обшук в головному слідчому управлінні ГПУ. У результаті був затриманий перший заступник начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури Володимир Шапакін та заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць.

За даними слідства вони вступили в корупційну змову та отримали хабар у розмірі 3 млн 150 тис. грн. Зловмисники вилучили техніку в підприємства, що займалося видобутком піску в Київській області, чим заблокували його роботу. За "допомогу" в поверненні техніки прокурори через посередників вимагали та отримали гривневий еквівалент 150 тис. доларів США. Підприємець Валерій Гібаленко виступав посередником у цій схемі.

При проведенні обшуків у них було виявлено понад 500 тис. доларів готівкою, автомат Калашникова і холодну зброю, багато ювелірних виробів і 65 діамантів, після чого скандальних прокурорів стали називати "діамантовими". Експерти Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз провели дослідження діамантів, які правоохоронці вилучили при обшуку. За даними експертизи, ринкова вартість коштовностей – 535 тис. 733 грн.

Печерський райсуд Києва обрав Корнійцю і Гібаленку запобіжний захід у вигляді арешту з правом внесення застави у розмірі 3,2 млн грн, а Шапакіну - арешт із правом внесення застави у розмірі 3 млн грн. 19 січня Апеляційний суд "відфутболив" справу "діамантових" прокурорів до іншої інстанції. Документи передали до Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Через справу "діамантових прокурорів" виник конфлікт між генпрокурором Віктором Шокіним та його заступником Віталієм Каськом, який закінчився відставкою заступника.

Повʼязані теми:

Наступна публікація