Дипломати заговорили про можливий перегляд відносин із Білоруссю після її антиукраїнської позиції в ООН

Дипломати заговорили про можливий перегляд відносин із Білоруссю після її антиукраїнської позиції в ООН

Фото: Reuters

Україна може переглянути відносини з офіційним Мінськом на міждержавному рівні.

Відверта антиукраїнська позиція делегації Білорусі під час розгляду питання щодо прав людини в Криму в ООН може призвести до перегляду відносин з офіційним Мінськом на міждержавному рівні.

Про це заявив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко, пише "Укрінформ".

"Я мав дуже відверту розмову з постпредом Білорусі, я все йому висловив. Однак не почув жодних аргументів, які б мені пояснили, чому саме вони зайняли таку позицію", - наголосив дипломат.

За словами Єльченка, ця позиція є антиукраїнською.

"Маючи таку ситуацію в країні, враховуючи конфлікт і агресію з боку Росії, Україна не може миритися з тим, що наші найближчі сусіди відверто виступають проти нас в ООН", - запевнив він, додавши, що прикриватися в таких випадках словами "солідарність", "дружба", "єдиний народ" - це несерйозно.

Також Єльчин зазначив, що Україні "з цього потрібно робити відповідні висновки вже на міждержавному рівні".

Нагадаємо, напередодні третій комітет Генеральна асамблея ООН схвалив українську резолюцію щодо прав людини в окупованому Криму. За резолюцію проголосували 73 країни, 76 утрималися, 23 були проти, серед останніх – Росія і Білорусь. Резолюція підтверджує територіальну цілісність України, невизнання анексії Криму, закликає Росію надати безперешкодний доступ для моніторингу ситуації з правами людини на окупованому півострові. Уперше в документах ООН Росія називається державою-окупантом, а АР Крим i Севастополь тимчасово окупованою територією.

Своєю чергою Білорусь намагалася заблокувати розгляд української резолюції щодо Криму. Заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова у Faсebook повідомила, що Білорусь винесла на голосування комітету пропозицію взагалі не розглядати порядок денний (no action motion). Окрім Криму, планувалося розглянути також ситуацію у КНДР, Ірані та Сирії. Але проти ініціативи Білорусі проголосувала 101 країна-член ООН, утрималися – 37, "за" - 32.

Повʼязані теми:

Наступна публікація