Для ухилянтів Рада розробляє новий закон: у чому його суть та яким буде покарання

Для ухилянтів Рада розробляє новий закон: у чому його суть та яким буде покарання

Мобілізація в Україні / Колаж: ТСН.ua

Якщо законопроєкт буде ухвалено, ТЦК отримає більше повноважень у покаранні військових.

У Верховній Раді розглядають законопроєкт, який спростить умови накладення заочних штрафів від ТЦК для ухилянтів за порушення військового обліку. Це дозволить оперативніше та ефективніше притягувати їх до відповідальності.

Про це йдеться у картці законопроєкту 12093.

Суть законопроєкту полягає в тому, щоб покращити контроль за виконанням військових обов'язків.

Розширюється коло випадків, коли може накладатися заочний штраф без складення протоколу. У змінах до статті 258 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) прямо передбачається, що повернення виклику територіального центру комплектування (ТЦК) з відмітками про невручення чи відмову в отриманні є підставою для того, щоб не складати протокол, а одразу винести постанову про "заочний штраф".

Зокрема, протокол не складається у разі вчинення в особливий період адміністративних правопорушень, передбачених статтями 210 і 210-1 КУпАП, розгляд яких віднесено до компетенції ТЦК. Це стосується випадків, коли особа не з’явилася на виклик без поважних причин або не повідомила причину неприбуття, будучи належним чином проінформованою про дату, час і місце виклику. Врдночас ТЦК повинні мати підтверджувальні документи про отримання особою виклику або про повернення виклику з відмітками про невручення чи відмову в отриманні.

Після повернення неврученого відправлення "Укрпоштою" ТЦК зможе одразу скласти постанову про штраф без необхідності складати протокол, що спростить процедуру накладення штрафів у таких випадках.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський продовжив воєнний стан і мобілізацію ще на 90 днів – до 7 лютого 2025 року.

Читайте також:

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Війна Росії проти України
Наступна публікація