Для України "зашкалюють ризики" після того, як Лукашенко обрав допомогу Росії, а не Заходу - Кулеба

Для України "зашкалюють ризики" після того, як Лукашенко обрав допомогу Росії, а не Заходу - Кулеба

Фото: УНІАН

На думку міністра, головне завдання - налагодження посередництва між владою та опозицією Білорусі.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що вибір Олександра Лукашенка щодо підтримки Росії створює ризики для України, які потрібно зважувати, адже Білорусь відвернулася від допомоги західних країн.

Таку думку Кулеба висловив в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера", передає УНІАН. 

За його словами, білоруська влада змовчала у відповідь на пропозицію щодо посередництва, яке пропонували Україна, Польща і Литва в рамках формату взаємодії Люблінського трикутника: "Сусіди, найближчі, - дві держави ЄС, і одна не ЄС. Тиша". Водночас головним завданням Кулеба вважає налагодження посередництва у Білорусі між владою і опозицією.

"Зараз найбільший брак - брак конкретних кроків. Тому Білорусь по суті закрилася. Вона станом на зараз відкинула пропозиції щодо посередництва", - заявив він.

Міністр також додав, що влада Білорусі мовчить й у відповідь щодо нейтрального посередництва від ОБСЄ, яке пропонують головуюча в ОБСЄ Албанія і Швеція, яка головуватиме в організації 2021 року. 

"Олександр Лукашенко зробив свій вибір - він обрав Росію, Володимира Путіна. А це означає конфронтацію, і це ключова ситуація", - заявив Кулеба і додав, що тепер для України з'являються нові ризики:

"І ми розуміємо, що якщо Олександр Лукашенко обрав Росію, то ризики для нас починають зашкалювати, і відповідно від цього ми будуємо своє ставлення до нього".

Нагадаємо:

  • Очільник МЗС України Кулеба заявив, що Україна, як і низка країн Євросоюзу, не визнала Олександра Лукашенка легітимним президентом Білорусі. 
  • У відповідь у Міністерстві закордонних справ Білорусі заявили, що від "самоназваних факультативних легітиматорів" схвалення не потребують, а очільника МЗС України Дмитра Кулебу звинуватили у догоджанні "модним трендам".

Повʼязані теми:

Наступна публікація