До всіх є питання, хто живий: Хомчак прокоментував свій вихід з оточення в Іловайську

До всіх є питання, хто живий: Хомчак прокоментував свій вихід з оточення в Іловайську

Фото: ТСН.ua

За словами нового керівника генштабу армії, рішення згори не було надто довго.

Рішення про вихід з російського оточення в Іловайську в серпні 2014 року слід було приймати на кілька днів раніше. Таку думку висловив начальник Генерального штабу Збройних сил України Руслан Хомчак в інтерв’ю Радіо Свобода.

Офіцер пояснив, що "котел" замкнувся 25 серпня, і вже тоді слід було йти на прорив кільця. "Чому рішення ухвалювалося нагорі так довго, я не знаю", - сказав він.

Хомчак розповів, що в нього і оточених бійців закінчилися їжа, вода, побутові предмети, а пораненим неможливо було надати фахову допомогу, що призводило до загибелі людей. "Коли вже в деяких, скажімо, військовослужбовців з’являється панічний настрій, коли ми розуміємо, що або буде братська могила, або треба ризикувати і приймати якісь рішення – тоді я вже прийняв рішення, і ми пішли", – зазначив він.

Генерал уникає говорити про обставини виходу з оточення, бо це, на його думку, мають зробити органи, що розслідують Іловайську трагедію. "Я не питаюся ніяких рішень, є кримінальна справа, хай пояснюють тим органам, яким повинні пояснювати. Я ж не слідчий, я так само проходжу по кримінальній справі. Я ж живий лишився. Сьогодні питань немає тільки до тих, хто не живий. А всі, хто лишилися живі – до всіх є питання, всім їх ставлять, всіх опитують", - пояснив він.

Головним винуватцем трагедії Хомчак вважає Росію. "Звичайно, я вам скажу, що якби не зайшла Росія... Чому зайшли війська Росії? Тому що, значить, не все виходило в їхніх підрозділів спеціального призначення, які з того боку з нами воювали під виглядом, як ми їх називали, "ополчення" чи ще щось", – підсумував керівник генштабу.

Рідні і побратими загиблих в "Іловайському котлі" вимагають знайти і покарати винних

Рідні і побратими загиблих в "Іловайському котлі" вимагають знайти і покарати винних

Повʼязані теми:

Наступна публікація