"Дозволено все, що не заборонено". Порошенко підписав закон про валютні операції

"Дозволено все, що не заборонено". Порошенко підписав закон про валютні операції

Фото: УНІАН

Метою закону є закріплення принципів прозорої валютної політики України та створення сприятливого інвестиційного клімату.

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про валюту і валютні операції", який лібералізує вільний рух капіталу на валютному ринку країни, а також впроваджує правове забезпечення єдиної державної політики у сфері валютних операцій.

Про це повідомили у прес-службі глави держави.

"Я хотів привітати вас із цим ключовим актом економічної свободи. Ще раз наголосити, наскільки це було важливо. Цей документ можна порівнювати з ратифікацією Угоди про асоціацію та запровадженням безвізового режиму. Якщо Угода про асоціацію та всеохопну зону вільної торгівлі забезпечує вільний рух товарів і послуг, безвізовий режим – це вільні контакти між людьми, коли українці можуть подорожувати країнами Європи, то дуже важливо, що і вільний рух капіталів буде забезпечений саме цим законом", - заявив Порошенко.

За словами президента, закон замінює декрет про валютне регулювання, "який здавався непорушним 25 років, забороняв все і виходив винятково з радянської, "совкової" моделі регулювання валютного ринку".

"Імплементація закону для багатьох представників бізнесу врешті дасть відповідь на низку важливих питань. Починаючи від виведення і виплат дивідендів, і закінчуючи відкриттям рахунків. Починаючи від ефективного захисту на законодавчому рівні валютної позиції, і завершуючи принципом "дозволено все, що не заборонено", - запевнив він.

Зазначимо, запропонована модель валютного регулювання відповідає міжнародній практиці, зокрема вимогам директиви ЄС 88/361/ЄЕС про вільний рух капіталу та Угоді про асоціацію між Україною та ЄС.

Також законом впроваджується принцип інформування НБУ про здійснені валютні операції замість обов’язку отримання резидентами/нерезидентами індивідуальних ліцензій/дозволів на здійснення разової валютної операції, скасовується можливість зупинення зовнішньоекономічної діяльності та запровадження індивідуального ліцензування до порушників, залишається лише можливість  штрафних санкцій ДФС.

Замість валютного контролю здійснюватиметься валютний нагляд, якому підлягатимуть операції на предмет відповідності вимогам валютного законодавства на суму від 150 тис. гривень.

Закріплюються повноваження Національного банку запроваджувати заходи захисту на валютному ринку за наявності ознак нестійкого фінансового стану банківської системи, погіршення стану платіжного балансу України, виникнення обставин, що загрожують стабільності та/або фінансовій системі держави.

Нагадаємо, раніше Порошенко вніс до Верховної Ради проект Закону "Про податок на виведений капітал".

Повʼязані теми:

Наступна публікація