Друг "Мотороли", "Гіві" і Захарченка: журналіст розповів про затриманого СБУ спільника бойовиків

Друг "Мотороли", "Гіві" і Захарченка: журналіст розповів про затриманого СБУ спільника бойовиків

Фото: Facebook/Андрій Цаплієнко

Чоловік раніше передавав терористам на Сході інструкції про те, як уникати покарання.

Журналіст Андрій Цаплієнко розповів про друга "Мотороли", "Гіві" і Захарченка, якого нещодавно затримала контррозвідка СБУ під час спецоперації.

Про це Цаплієнко написав на своїй сторінці у Facebook.

"Він думав, що все пройде гладко. Він уже робив цей трюк кілька разів. В кишені паспорт на ім'я Валерія Войтенка. Непримітного пенсіонера, скромного ветерана праці. Паспорт український. Добротно зроблений майстром своєї справи. Потрібно було тільки тремтячою рукою просунути корочку з проклятим тризубом у віконце. Соромливо посміхатися і ніяково жартувати з "прикордонники" в будці. Витримати кілька хвилин ідіотської вистави. Щоб на тому боці перетворитися на справжнього російського полковника. Вольового, жорсткого. Колишнього начальника особистої охорони президента невизнаної республіки "Придністров'я". Чинного інструктора донбаських бойовиків. Близького друга "Гіві" і "Мотороли". Але у нього не вийшло", – написав журналіст.

За словами Цаплієнка, чоловік "проколовся" на переході з України в "Придністров'я".

"Насправді, контррозвідники давно знали, що під ім'ям "Валерій Войтенко" ховається якийсь "Санич". Відомий в Москві як полковник ВДВ Валерій Гратов", – уточнив журналіст.

Вот еще один в коллекцию. Контрразведка СБУ виртуозно провела спецоперацию и задержала друга "Моторолы", "Гиви" и Заха...

Опубліковано Andriy Tsaplienko 9 липня 2017 р.

"Українська контррозвідка отримала дані про намір ФСБ Російської Федерації призначити заступником "міністра держбезпеки Придністров'я" свою людину. Головна умова – він повинен бути кадровим російський військовим з досвідом бойових дій. На Донбасі. На боці бойовиків. Така людина досить швидко знайшлася. Гратов Валерій Олександрович. Російський офіцер-десантник, сім років поспіль охороняв лідера "Придністров'я" Ігоря Смирнова. Із закінченням "ери Смирнова" його головний охоронець перебрався до Москви. А від чотирнадцятого року полковник Гратов на Донбасі. Офіційно - глава "Союзу десантників Донбасу", – написав Цаплієнко.

Журналіст повідомив, що під час затримання Гратов панібратськи заявляв контррозвідникам: "Так що ж я там незаконного робив? Медалі ювілейні роздавав, і все".

Однак, як дізнався Цаплієнко, Гратов ще 2014 року передав із Москви до неспокійного Донецька інструкції, в яких містяться підказки бойовикам про те, як уникнути покарання. Журналіст процитував витяги з цих інструкцій:



"БТР потрібно палити колеса коктейлями по одному борту. Відповідно, групи повинні бути далеко не тільки в обласній держадміністрації, а вже бродити містом в цивільному. Терміново всіх з пляшками бензину в одній кишені і хусткою в іншій кишені (немає складу злочину до того, як встромити хустку в шийку) на дахи будинків навколо ОДА – вони повинні просто кидати й кидати коктейлі на голови хунти", – йдеться у витягу.

Цаплієнко також зазначив, що у "портфоліо" Гратова – повно фото бойовиками "ЛДНР", зокрема "Моторолою", "Гіві", Захарченком, Мозговим тощо.

Нагадаємо, раніше Цаплієнко розповів про агента "Зиму" ("Гравера") Ігоря Ткаченка, який збирався вербувати в Одесі офіцерів СБУ. Його також вдалося затримати контррозвідникам СБУ.

Російський шпигун розповів про вербування офіцерів СБУ

Російський шпигун розповів про вербування офіцерів СБУ

Повʼязані теми:

Наступна публікація