Другий день конференції в Мюнхені: своє слово сказали Зеленський, Макрон і Помпео

Другий день конференції в Мюнхені: своє слово сказали Зеленський, Макрон і Помпео

Фото: Associated Press

Український президент у Мюнхені повторив тезу про те, що війна триває не в Україні, а в Європі.

У Мюнхені на конференцію з питань безпеки прибув президент України Володимир Зеленський. У своєму виступі він нагадав, що війна в Україні триває, а Європа надто рано почала заспокоюватися, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

У компанії сильних світу цього – такою світлиною з баварського ресторану розпочався візит президента до Мюнхена. Праворуч держсекретар Майк Помпео, ліворуч від нього канцлер Австрії Себастьян Курц, окреме фото – із засновником Фейсбуку Марком Цукербергом. Зеленський прибув на другий день заходу, котрий можна вважати найбільш важливим, адже саме тоді заяви роблять головні гості. Слово серед них надали і президенту України.

Іран має віддати "чорні скриньки" збитого літака – заява країн, чиї громадяни загинули в авіатрощі

Іран має віддати "чорні скриньки" збитого літака – заява країн, чиї громадяни загинули в авіатрощі

Щоправда, це була не головна зала заходу, а окрема, значно менша кімната, що вміщала приблизно сотню людей. Утім, і виступ президента, і інтерв’ю після нього транслювали наживо по каналу СNN. Після невеликої технічної паузи, коли для Зеленського шукали мікрофон, глава держави заявив, що приїхав нагадати про війну в Україні, оскільки в Європі про неї воліють забувати. "Ми будемо щасливі, коли згадки про Україну зникнуть з міжнародних доповідей. Але це повинно статися тільки тоді, коли на Донбасі запанує сталий мир і Україна поверне територіальну цілісність в межах міжнародно визнаних кордонів, коли до нас повернуться наші люди, українці, і наші території – Донбас і Крим", - наголосив він.

Місцеві вибори на Донбасі Україна хоче провести в жовтні цього року, однак це буде згідно з українською Конституцією та міжнародними стандартами. І точно не тоді, коли Росія масово роздає в ОРДЛО російські паспорти. Водночас президент сподівається вже незабаром провести наступний великий обмін утримуваних осіб: "Більш як двісті українців досі утримуються в нелюдських умовах на тимчасово непідконтрольних територіях Донбасу, а понад сто українців і кримських татар утримуються в Криму та на території Російської Федерації".

200 бранців намагатимуться повернути додому до наступного саміту лідерів у нормандському форматі – так каже міністр закордонних справ України Вадим Пристайко. Хоча глави МЗС чотирьох країн в кулуарах Мюнхена так і не зібралися. "Лідери нормандської четвірки мають зустрітися, можливо, це буде не в квітні, може, це буде ближче, подивимося, коли буде результат. Нам важливо, щоби були домовленості, які вони можуть досягти", - пояснив дипломат.

Чекає візиту в Берлін, бо саме там навесні має відбутися наступний саміт на найвищому рівні, і лідер Франції Емануель Макрон. При цьому президент Франції закликає Європу чимдуж покращувати взаємини з Росією. І бідкається – санкції проти Москви так і не принесли результату. "Ми повинні почати діалог з Росією. Росія – постійний член Радбезу ООН, і тому Росію неможна постійно блокувати та ігнорувати. Можуть бути різноманітні формати, і ми маємо посилити довіру", - вважає Макрон.

Натомість держсекретар США Майк Помпео на трибуні згадує, як під час візиту в Київ зустрівся з пораненим українським ветераном і отримав від нього в подарунок нашивку з військової форми. Американець закликає українців боротися за власну свободу та обіцяє підтримку своєї країни: "Деякі країни стали забувати про дотримання правил. Поговоримо про територіальну цілісність і країни, які її ігнорують. Росія захопила Крим і частину України. Сполучені Штати озброюють Україну, щоби допомогти цій хоробрій державі захищатися від російської агресії".

Кореспондентка ТСН Наталія Фібріг

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація