"Дуля в кишені". Як Яценюк, Аваков і Гройсман саботують новий проект Порошенка

"Дуля в кишені". Як Яценюк, Аваков і Гройсман саботують новий проект Порошенка

Що "команда" влади хоче отримати за свою допомогу у президентській кампанії. 

Петро Порошенко відновив переговори щодо об’єднання партії свого імені і "Народного фронту" (НФ) у нову політичну силу.

Розмови ведуться за зачиненими дверима у форматі "стратегічної дев’ятки" – неформального органу, куди входять лідери НФ та найближче оточення президента. 

Згідно із задумом, нова партія має формуватися з людей, які не втратили довіру суспільства та зовсім нових облич.

Луценко про нову партію

Луценко про нову партію

"Це не повинна бути ні БПП, ні "Народний фронт", ні УДАР… Ліміт довіри до них всіх вичерпано. Але це не означає, що ліміт вичерпано до багатьох, хто перебуває всередині", – говорив в інтерв’ю ТСН.ua генпрокурор Юрій Луценко. 

Об’єднана партія влади Порошенкові потрібна для стримування своїх же союзників.

Йому важливо, щоб вся команда – генпрокурор, прем’єр та лідери "Народного фронту" працювали на його перемогу і при цьому не воювали між собою. 

Втім "Народний фронт" не поспішає подавати руку Порошенкові. Проти об’єднання виступає міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який підтримує контакти з іншим кандидатом у президенти – лідером фракції і партії "Батьківщина" Юлією Тимошенко. 

Фото: УНІАН

Єдниний фронтовик "стратегічної дев’ятки", який виступає за об’єднання, – секретар РНБО Олександр Турчинов. 

Він вже долучився до команди Порошенка у підготовці до президентських виборів 2019 року. На тлі дій Турчинова, Авакова і Арсенія Яценюка "Народний фронт" опинився у стані невизначеності та майже розколу.

Свою гру веде прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Він шукає союзників для створення окремого політичного проекту.

Труднощі асиміляції

Минулого року перемовини про об’єднання партій БПП і "Народний фронт" так нічим і не закінчилися. 

Навесні на закритих засіданнях у президента ідею нової партії пропонував Юрій Луценко. Восени на порядок денний таке обговорення повертав Турчинов. 

Втім діалог далеко не зайшов – сторони не змогли навіть домовитися, як створювати партію: чи на базі структур БПП, чи на базі НФ, чи взагалі запускати "громадський рух", який мав би перерости у політичну силу. 

Нещодавно Луценко так пояснив ТСН.ua необхідність створення нової партії: "Наприклад, Борис Філатов (мер Дніпра – ред.). У нього один із найвищих рейтингів мерів великих центрів. І він мене питає: "Чому немає якоїсь зрозумілої платформи без ідеологічної тріскотні, але тих, хто робить роботу. Я готовий іти з ким завгодно, хто допоможе Дніпру. Такі люди є на Заході, такі люди є на Півдні. Вони зараз поза політичними партіями, але люди їм довіряють".

В новому році про партію почав говорити вже Петро Порошенко. Цю тему він підняв на засіданні "стратегічної дев’ятки" 4 лютого.

Фото: Сайт президента України

Але розмова не дійшла навіть до обговорення квот через небажання Авакова та Яценюка продовжувати цю тему. 

"Ми не дали дозволу на формування партії і не обговорювали квоти", – говорить джерело, наближене до міністра внутрішніх справ. До того ж Порошенко так і не пристав на ідею НФ про необхідність змін до Конституції в частині обмеження президентських повноважень

Інший учасник "дев’ятки" описує ту зустріч як знущання над Порошенком. 

"Всі тримають дулю в кишені і ловлять кайф від того, як пизд*ть Петра", – іронізує він. 

Розійшлися по кутках 

Об’єднанню заважає невизначеність усередині партії "Народний фронт". До осені НФ може розділитися на два крила – ті, хто готові підтримувати чинного президента, і ті, хто не проти підняти спільні прапори з Тимошенко.

Аваков, який пішов з команди "Батьківщини" 2014 року, почав плідно спілкуватися з  Тимошенко від літа 2017 року. Цього він не приховує та в приватних розмовах навіть демонстративно кепкує над Порошенком, мовляв "Петре Олексійовичу, ви не єдиний кандидат, якого можна підтримувати". 

Близькі соратники президента розповідають, що з Тимошенко зустрічався і Арсеній Яценюк. За їхніми словами, зустріч відбулася наприкінці січня. ТСН.ua попросив прокоментувати цю інформацію прес-секретаря Яценюка, але відповіді ми не отримали. 

Фото: Reuters

Прес-секретар Тимошенко Марина Сорока на аналогічне запитання відповіла, що не володіє такою інформацією. 

У приватній розмові з одним із найближчих соратників Порошенка ТСН.ua поцікавився, чому "Народний фронт" не хоче ставати в один стрій з Порошенком, на що отримав обурення:   

"Це повний цинізм, але вони зважують, де краще: з нами, чи з Тимошенко".

Натомість Порошенко може розраховувати на іншого члена команди НФ – секретаря РНБО Турчинова, який виступає проти будь-якої співпраці з лідеркою "Батьківщини". 

Їхні стосунки з Тимошенко зіпсувалися на початку 2014 року, коли Турчинов виконував обов’язки президента України після втечі Віктора Януковича. Секретар РНБО вмовляв тоді Тимошенко не брати участі у президентських виборах 2014 року і підтримати Порошенка. Пізніше вона звинуватила Турчинова, що саме він завадив їй очолити країну.

Відтоді секретар РНБО перебуває на боці Порошенка і донедавна вважався головним претендентом на посаду керівника його виборчого штабу

Однак Турчинов не захотів брати на себе зайві обов’язки і знайшов іншу конфігурацію. Він буде тіньовим керівником і очолить антикризову групу при штабі президента. Завданням цієї групи стане об’єднання топ-політиків навколо Порошенка. 

"Валентинович не буде займатися бюрократією та зосередиться на політиці й стратегії", – говорить співрозмовник в оточенні секретаря РНБО.  

На посаду офіційного керівника штабу тепер розглядають голову фракції БПП Артура Герасимова або віце-спікера Верховної ради Ірину Геращенко. ТСН.ua звернувся з цього приводу за коментарем до Герасимова та Геращенко, однак відповідей так і не отримав.  

Окремий Гройсман 

Крім непублічної роботи штабу, Порошенкові потрібне офіційне обличчя партії влади. Очолити нову політичну силу на засіданні "стратегічної дев’ятки" 4 лютого він запропонував Володимиру Гройсману. Останній погодився, але висунув умову: він буде реальним керівником партії зі справжніми повноваженнями. Це вже не влаштовує Порошенка. Тому прем’єр шукає окреме місце під сонцем. 

Минулої п’ятниці він пішов у ва-банк і виступив у Раді ледь не з президентським спічем. 

"Нам треба врешті-решт прийняти рішення: ми парламентсько-президентська країна або президентсько-парламентська. Ми маємо визначити, і це дуже важливо, сфери відповідальності у всіх рівнях влади. Чітко сказати хто за що відповідає", – тут Гройсман вже передавав "вітання" Порошенку, який принципово не хоче змінювати Конституцію.

Цей виступ політик готував кілька днів і тримав його у повному секреті від АП. Оточення Гройсмана стверджує, що цією заявою він прагне запустити процес створення власного політичного проекту без Порошенка. 

Фото: Reuters

"Переговорів ніяких немає. Але ведуться розмови по можливій концепції – Гройсман готовий говорити з усіма з ким це можливо", – стверджує співрозмовник, близький до прем’єр-міністра. 

Кілька депутатів в "Народному фронті" стверджують, що Гройсман вже веде такі консультації з Андрієм Парубієм. 

"Це команда молодих, незаплямованих і перспективних", – іронізує один з високопоставлених депутатів  фракції НФ. 

Своєю чергою лідер "фронтовиків" Максим Бурбак спростував слова своїх колег про перемовини прем’єра та спікера Ради, заявивши, що це лише "коспірологічні теорії журналістів".

Поки Петро Порошенко марить перемогою на президентських виборах, групи всередині влади розійшлися по кутках і динамічно піднімають свої ставки. Кожен чекає від Порошенка серйозних поступок і вартісних пропозицій. Та президент не готовий ділитися владою просто так. Часу залишається все менше, апетити лише зростають.

Роман Кравець, ТСН.ua

Повʼязані теми:

Наступна публікація