Депутати з "Народного фронту" звернулися до Конституційного суду з поданням скасувати указ про розпуск Ради

Депутати з "Народного фронту" звернулися до Конституційного суду з поданням скасувати указ про розпуск Ради

Фото: УНІАН

Указ президент Володимир Зеленський підписав 21 травня.

Група народних депутатів з фракції "Народний фронт" подала до Конституційного суду України позов на указ президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради. Ініціативу "Народного фронту" підтримали 62 народних депутати.

Про це з посиланням на першого заступника фракції Андрія Тетерука повідомив "Інтерфакс-Україна". 

В указі Зеленського нардепи вбачають пряме порушення принципу верховенства права, закладеного в Конституції. "Ми вбачаємо в цьому намагання, користуючись політичною доцільністю, використовувати право як дишло, що є неприпустимим у демократичних державах. Ми звертаємося до Конституційного Суду, щоби він надав правову оцінку діяльності новообраного президента Зеленського, який вчинює правові акти з грубим порушенням Конституції і законодавства", - наголосив він.

За словами Тетерука, коаліція фракцій "Європейська Україна" у парламенті була створена відповідно до законодавства. Вона припинила своє існування 17 травня, коли було оголошено про вихід фракції "Народного фронту" з коаліції. Депутати "Народного фронту" зазначають, що саме від 17 травня почався відлік для 30 денного терміну для формування нової коаліції в парламенті.

Депутати попросили Конституційний суд розглянути їхній позов протягом двох місяців. За процедурою, суд має невідкладно визначити суддю для розгляду даного подання, далі суд має розглядати цю справу по суті.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський під час інавгураційної промови в стінах парламенту заявив, що розпускає Верховну Раду. Вранці 21 травня в Адміністрації президента відбулись консультації із спікером Андрієм Парубієм, його заступниками, лідерами фракцій і депутатських об'єднань. 

21 травня на сайті президента було опубліковано указ № 303/2019 про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів на 21 липня цього року. 

Як повідомили в прес-службі Володимира Зеленського, головний аргумент для розпуску - "дуже низька довіра громадян до парламенту". Юридична підстава для розпуску – з 2016 року не існувало коаліції. Згодом представник команди президента Андрій Богдан заявив про можливе зменшення строків тендерних закупівель, які будуть проводитися ЦВК для провдення виборів до ВРУ. 

Представники фракцій "Народний фронт" і Блок Петра Порошенка назвали рішення сумнівним із точки зору дотримання норм законодавства, але готові до парламентської кампанії.ї

Депутати планують оскаржувати указ президента про розпуск ВР

Депутати планують оскаржувати указ президента про розпуск ВР

Повʼязані теми:

Наступна публікація