Джуліані обіцяв допомогти підняти рівень співпраці США та України – Порошенко

Джуліані обіцяв допомогти підняти рівень співпраці США та України – Порошенко

Фото: Associated Press

Порошенко також сказав, що Джуліані не піднімав питання Burisma чи Байденів

П'ятий президент України Петро Порошенко заявив, що двічі зустрічався з адвокатом Дональда Трампа Рудольфом Джуліані й той обіцяв, що допоможе підняти рівень співпраці між США та Україною.

Про це Порошенко розповів на Форумі з міжнародної безпеки у Канаді, повідомляє "Голос Америки".

На уточнювальні запитання, чи просив щось Джуліані за такі послуги, президент України спочатку відповів обтічно, але згодом дав однозначну відповідь: "Дивіться, я президент України, величної Європейської нації, великої Європейської країни, найбільшої за територією в Європі. І звичайно, я не можу уявити такого типу розмов зі мною як з президентом України".

Порошенко також сказав, що Джуліані не піднімав питання Burisma чи Байденів. П'ятий президент закликав міжнародну спільноту не забувати про російську агресію.

"Хто зацікавлений у тому, щоб Україну не бачили як обєкт російської агресії, що стало причиною введення санкцій проти Росії, поки та не залишить українську територію? Тепер ми переключаємо нашу увагу на так званий "Україна-ґейт". Хто в цьому зацікавлений? Україна? Точно ні. Сполучені Штати? Точно ні. Одна особа – та, яка сидить в Росії", – сказав він.

Порошенко також заявив, що Україна сьогодні як ніколи прагне стати членом європейської спільноти: "Український народ не має ніяких ілюзій. Кількість людей, які прагнуть членства українив Європейському союзі майже 70 відсотків. Ми сьогодні є однією з найбільш європейсько-оптимістичних націй зі всіх країн Європи. Тому так важно, щоб двері Європейського Союзу залишались для нас відкритими. Тому що це є мотивувальним фактором".

Нагадаємо, довкола президента США Дональда Трампа розв’язався скандал, пов'язаний з Україною. Видання The Washington Post повідомило про скаргу американського розвідника проти Трампа через розмову американського лідера з іншим іноземним лідером та дану Трампом  "тривожну обіцянку". Одним з політиків, з яким міг говорити глава Сполучених Штатів, називали президента України Володимира Зеленського. Згодом видання The Washington Post із посиланням на джерела повідомило, що Трамп під час розмови саме із президентом України Володимиром Зеленським тиснув на нього і вимагав розпочати розслідування проти компанії Burisma, якою керував син Джо Байдена - його конкурента на президентських виборах 2020 року. Також Трамп нібито наказав заморозити 400 мільйонів доларів військової допомоги для України за тиждень до телефонного дзвінка. 

У Конгресі США звинуватили Трампа у тиску на Україну та закликали опублікували стенограму розмови президентів Сполучених Штатів та України. Обидві сторони на це погодилися. 24 вересня голова Палати представників США Ненсі Пелосі ініціювала старт процедури імпічменту Трампа. Сам він назвав ситуацію, що склалася, "президентським харасментом". 

25 вересня Білий Дім оприлюднив стенограму розмови Трампа та Зеленського. Повний текст перекладу дивіться на ТСН.ua.

Вже 26 вересня американська розвідка оприлюднила текст скарги на президента США Дональда Трампа. Як і повідомляли ЗМІ, вона справді стосується розмови Трампа та президента України Володимира Зеленського та тривалого тиску, який, на думку розвідника, вчиняли США щодо України для особистих цілей американського президента. ТСН.ua розповів основні моменти доносу на Трампа - серед них інформація про неоднозначні контакти української сторони з Джуліані, скасування візиту Пенса до Києва та спроби Білого дому приховати все це.

Новий поворот в Ukraine-Gate: юристу президента США Руді Джуліані надіслали повістку

Новий поворот в Ukraine-Gate: юристу президента США Руді Джуліані надіслали повістку

Повʼязані теми:

Наступна публікація