Дзвінки раз на місяць і газети із запізненням: Сенцов у листі розповів про умови в колонії

Дзвінки раз на місяць і газети із запізненням: Сенцов у листі розповів про умови в колонії

Фото: Reuters

Режисер не має особистого простору, а посилки йому також вручають з великими затримками.

Політв'язень і український режисер Олег Сенцов розповів у листі про умови утримання в російській колонії в Лабитнангі.

Про це розповіла російська правозахисниця Тетяна Щур, передає Укрінформ.

"Типові умови, загін приблизно такий самий, як у Кольченка [двоярусні ліжка, близько 70 осіб, точну кількість Олег не називає], є кімната для прийому їжі з холодильником, столом і полицями для продуктів, електричним чайником. Є червоний куточок з телевізором, який можна дивитися за розкладом", – зазначила вона.

За її словами, Сенцов отримує газети із місячним запізненням, і це після скарг та розголосу в Європарламенті. Режисеру передплатили Нову газету, йому дозволяють робити телефонні дзвінки не частіше, ніж раз на місяць. При цьому Щур додає, що "це ще добре, оскільки в інших загонах люди можуть телефонувати не частіше, ніж раз на 2-3 місяці".

Правозахисниця також вказала, що режисер не має особистого простору, і додала, що посилки Сенцову теж вручають з великими затримками.

Щур розповіла, що диски з фільмами, які підібрали для Сенцова кінематографісти, зокрема запис кастингу до фільму «Номери» за його п'єсою, відправили на цензуру. На скарги правозахисників начальник Федеральної служби виконання покарань заявив, що отримання дисків заборонено, тому що цього не дозволяє режим утримання.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року українського режисера Олега Сенцова засудили до 20 років ув'язнення в колонії суворого режиму. Йому інкримінували в Росії підготовку до вчинення терористичних актів у Сімферополі, Севастополі та Ялті. 14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування. Єдиною умовою його припинення було звільнення всіх українських політв'язнів, які перебувають на території РФ.

Він голодував 145 днів. 5 жовтня Сенцов повідомив, що припиняє голодування. За словами адвоката політв’язня, він не мав виходу, адже в російській лікарні йому погрожували почати примусове годування та "зробити з нього овоч".

Європейський парламент 25 жовтня нагородив Сенцова престижною премією Сахарова "За свободу думки". Він став першим українцем, який отримав цю премію, що вручається від 1988 року за "винятковий внесок у боротьбу за права людини на всій земній кулі".

Заочне нагородження: премію Сахарова від імені Сенцова отримала його сестра

Заочне нагородження: премію Сахарова від імені Сенцова отримала його сестра

Повʼязані теми:

Наступна публікація