Екс-міністра Юрія Луценка помилували та випустили на волю: всі подробиці

Екс-міністра Юрія Луценка помилували та випустили на волю: всі подробиці

Луценка випустили на волю / Фото: Дзеркало тижня. Україна

Колишній міністр уряду Юлії Тимошенко отримав помилування президента.

Сьогодні, 7 квітня,  президент України Віктор Янукович підписав Указ про помилування шести засуджених, у тому числі колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка та колишнього міністра охорони навколишнього природного середовища України Георгія Філіпчука.

Читайте: Луценко на волі: Янукович помилував екс-голову МВС

Про це йдеться в указі Президента №197/2013 від 7 квітня 2013 року.

Як повідомляють тюремники, екс-міністр МВС Юрій Луценко та екс-міністр екології та навколишнього середовища Георгій Філіпчук звільнені від відбування покарання указом президента.

"Указ було виконано у повному обсязі, всі засуджені звільнені від відбування покарання, проведено необхідні розрахунки, роз'яснені права та надана необхідна всебічна допомога",  - йдеться у повідомленні ДПСУ. 

ФОТО: Усміхнений Юрій Луценко біля воріт колонії розповів, що не думає про помсту  

Звільнений  Луценко може взяти участь в сьогоднішньому мітингу опозиції. Про те, що опозиціонери збираються їхати за Луценком, повідомила в соціальній мережі прес–секретар НУНС Лариса Сарган. "Ми їдемо в колонію!" - написала вона на своїй сторінці в Facebook.

Як вважає представник екс-міністра в ЄСПЛ Валентина Теличенко, "звільнення від відбування покарання екс-міністра МВС України Юрія Луценка є важливим сигналом для Європи.

Помилувавши екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, президент Віктор Янукович вчинив у рамках конституції та "дуже благородно". Таку думку висловив народний депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов в коментарі ТСН.ua.

Політтехнолог Тарас Березовець впевнений,що, звільняючи сьогодні екс-міністра МВС Юрія Луценка, влада намагається створити проблему для опозиційних сил країни.

"Рішення по Луценку з'явилося як ніколи вчасно. Для влади, щоправда. За місяць вирішальний раунд переговорів про Угоду щодо асоціації та ЗВТ з Євросоюзом. Власне я прогнозував, що рішення про звільнення Луценка буде ще до Великодня", - пише політолог у себе на сторінці в Facebook.

Зазначимо, що Комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле привітав рішення  Віктора Януковича про помилування Луценка. Про це комісар написав у своєму мікроблозі Twitter, пише УНІАН.

"Зрештою, дуже вітаю рішення президента Януковича пробачити Ю.Луценка та Г.Філіпчука – перший, але важливий крок для вирішення питання вибіркового правосуддя", - написав комісар.

Звільнення Луценка Кличко прокоментував так:

"Найкраща новина останнього часу. Сьогодні політв'язень Юра Луценко вийшов на волю.- Після тиску на владу опозиції, громадськості, європейських інституцій. Я вітаю Юру і його родину, захоплююся їхньою мужністю і незламністю. До дій опозиції долучається принциповий і яскравий боєць!" - написав Віталій Кличко.

Тим часом, Олег Ляшко закликав громадськість не забувати про звільненого тим же наказом екс-міністра навколишнього середовища Георгія Філіпчука.

Тим часом, у Києві лідер опозиції Арсеній Яценюк під час акції "Вставай, Україно!", що проходить сьогодні в Києві, зателефонував щойно звільненому з в'язниці Юрію Луценку.

Екс-міністр МВС звернувся до мітингувальників з короткою промовою, у якій наголосив, що опозиція "вже перемагала на Майдані та переможе знову".

Юрій Луценко біля колонії заявив, що не збирається балотуватися у президенти України в 2015 році.

"Сьогодні подія для мене - перемога української демократії, світової демократії, Україна починає робити правильні кроки з припинення політичних репресій", - сказав він журналістам у неділю. 

За словами екс-міністра, в нього немає президентських амбіцій.

Цікаво, що політолог Віктор Небоженко вважає, що Віктор Янукович звільнив Юрія Луценка, щоб якось відвернути увагу від конфлікту в парламенті. Саме тому зараз суспільству "підкинули" цю тему.

Помилуваний Луценко добиватиметься повного виправдання через Європейський суд. Про це повідомила представник інтересів Луценка в ЄСПЛ Валентина Теліченко.

"Луценко не визнав свою провину і не звертався з проханням про помилування, у зв'язку з цим немає сумнівів, що він наполягатиме на повній реабілітації", - зазначила адвокат.

Після повернення додому у Київ Луценко запевнив, що Янукович не ставив йому ніяких особливих умов задля помилування.

Також він розповів про найближчі плани та зізнався, що боявся, чи впізнає і не покусає його собака.

Янукович помилував екс-голову МВС

Янукович помилував екс-голову МВС

Повʼязані теми:

Наступна публікація