Екскерівник розвідки розповів, чому Янукович вирішив втекти з України

Екскерівник розвідки розповів, чому Янукович вирішив втекти з України

Фото: РБК

За словами Миколи Маломужа, силовики готували масштабну зачистку Майдану.

Позбавлений звання президента України Віктор Янукович у лютому 2014 року злякався можливого початку війни після проведення масштабної зачистки на Майдані, яку готували силовики, і вирішив втекти з країни.

Про це заявив колишній позаштатний радник Януковича та керівник Служби зовнішньої розвідки України у 2005-2010 рр. Микола Маломуж в інтерв'ю "Фактам".

"Ми намагалися різними каналами втихомирити Януковича, хотіли уникнути нових розстрілів на Майдані. Зараз це залишається за кадром. Але в лютому 2014 року справді готувалася дуже потужна зачистка. Готувався спецназ, на Майдан повинні були вийти близько 50 тисяч представників міліції. Готувалося впровадження в ряди протестувальників агентури, яка б спровокувала стрілянину. І це стало б приводом для остаточної зачистки Майдану, на якому залишалося 10-12 тисяч осіб", - розповів він.

За словами Маломужа, спецоперацію розробляли тодішній очільник МВС Віталій Захарченко, голова СБУ Олександр Якименко.

"Це все було на рівні чуток або витоку інформації. Я був на той час позаштатним радником Януковича, і тому вирішив розповісти йому про те, що знаю про плани зачистки. Про те, що якщо їх вдасться реалізувати, то може початися справжня війна. І тоді йому, Януковичу, навіть бігти буде нікуди. Віктор Федорович злякався і вирішив втекти з України, поки не пізно", - додав ексрадник Януковича

Водночас він зазначив, що попри свою посаду спілкуватися з тодішнім президентом йому вдавалося рідко, тож інформацію передавав через його начальника охорони Костянтина Кобзаря.

Нагадаємо, 12 травня Віктора Януковича заочно заарештував Печерський районний суд Києва у справі про організацію масових вбивств під час Революції Гідності. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація