Експерти розповіли, чому Мінські домовленості не принесуть бажаного миру

Експерти розповіли, чому Мінські домовленості не принесуть бажаного миру

Експерти переконані, що із правової точки зору Мінські домовленості є нікчемним документом / Фото: Reuters

Надання особливого статусу окремим регіонам є порушенням принципу унітарності держави.

У Мережі оприлюднили відозву учасників експертної конференції "Мінські домовленості - шлях вирішення конфлікту чи рецепт катастрофи" щодо неприйнятності нав'язування Україні обмеженого суверенітету шляхом реалізації Мінських перемовин.

Так, есперти виділили причини того, чому Мінські домовленості не спроможні принести бажаного миру. Наприклад, Мінські домовленості є нав'язуванням міжнародній спільноті та українському суспільству наративу громадянської війни в Україні, де Росія є не агресором – стороною конфлікту, а посередником у "врегулюванні".

Експерти переконані, що із правової точки зору Мінські домовленості є нікчемним документом і не можуть бути вище за Конституцію держави.

"Міжнародна спільнота і українське суспільство свідомо вводяться в оману з метою скасування обмежувальних заходів та санкцій проти агресора. Над цим наполегливо працює російська дипломатія, "друзі Путіна" в ЄС за відсутності твердої, аргументованої позиції офіційного Києва", - йдеться у документів, під яким підписалися експерти.

Також вони пропонують визнати, що терміни "дії" Мінських домовленостей збіг, висловити готовність до політико-дипломатичного вирішення російсько-українського конфлікту та інші шляхи виходу із складної ситуації.

Нагадаємо, що раніше йшлося про те, що Україна відхилила умови реформування Конституції, які висунули бойовики "ДНР" під час обговорення врегулювання ситуації на Донбасі.

Додамо, 13 січня, у Мінську відбулося перше цього року засідання Тристоронньої контактної групи, під час якого були досягнуті домовленості про повернення українських громадян з полону. За ініціативою України всі сторони прийшли до взаємної згоди найближчим часом звільнити 25 осіб з української сторони та 36 бойовиків. У першу чергу звільнятимуть поранених, важко хворих і жінок.

Проте 20 січня бойовики "ДНР" і "ЛНР" в останній момент відмовилися обмінювати полонених.

ВІДОЗВА учасників експертної конференції "Мінські домовленості - шлях вирішення конфлікту чи рецепт катастрофи" щодо неприйнятності на� from Майдан Закордонних Справ

Повʼязані теми:

Наступна публікація