Екзитполи, реакція політсил та розмови про коаліцію. Головне про вибори в Раду 2019

Екзитполи, реакція політсил та розмови про коаліцію. Головне про вибори в Раду 2019

Фото: Associated Press

В Україні підбивають результати позачергових парламентських виборів.

В Україні 21 липня відбулося голосування на позачергових парламентських виборах. За підрахунками екзитполів найбільше представництво в парламенті матиме партія "Слуга народу" друге місце посідає проросійська політсила "Опозиційна платформа – За життя".

Слід зазначити, що проголосувати на дільниці цьогоріч прийшли антирекордних 49,86% виборців. Вперше за історію показник не дотягнув до 50%, однак згідно із законом про вибори визнані дійсними. Одразу після оголошення результатів екзитполів в партіях, які за підрахунками долають 5% бар'єр, розпочалися розмови про майбутнє об'єднання, розподіл "портфелів" та перше засідання Верховної Ради. TSN.ua зібрав для всі головні теми дня парламентських виборів.

Дані екзитполів

За даними трьох головних екзитполів пропрезидентська партія "Слуга народу" набирає трохи більше 44% голосів і впевнено перемагає на парламентських виборах. Всього до парламенту проходять п'ять політсил: "Слуга народу", "Опозиційна платформа – За життя", "Європейська солідарність", "Батьківщина", "Голос".

Згідно з опитуванням на замовлення ТСН дослідницьких компаній KantAr TNS та INFO SAPIENS станом на 20:00, "Слуга народу" отримує 44,4% голосів.

Фото: ТСН.ua

На другому місці - проросійська "Опозиційна платформа - За життя" із результатом у 12,4%. Третя сходинка у партії "Європейська солідарність" - 8,5%.

Четверте місце посіла партія "Батьківщина", яка може розраховувати на 7,4%. До Ради також проходить "Голос" Святослава Вакарчука - 6,1%

До парламенту не проходять "Сила і честь" (3,9%), "Опозиційний блок" (3%), Радикальна партія Олега Ляшка (2,9%), "Партія Шарія" (2,8%), ВО "Свобода" (2,5%), "Українська стратегія Гройсмана" (2%).

Загалом опитано близько 40 000 виборців. Опитування виборців в багатомандатному виборчому окрузі проведено на 600 виборчих дільницях по всій України (крім спеціальних, закордонних дільниць та окупованих територій). Метод: особисте інтерв’ю на виході з виборчих дільниць (екзитпол). Теоретична статистична похибка вибірки — не більше 0,7%.

Водночас, Національний екзитпол, проведений на замовлення фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, КМІС та "Центру Разумкова", станом на 20:00 віддає партії "Слуга народу" 44,2% голосів.

Друге місце за проросійською "Опозиційною платформою - За життя", за яку проголосували 11,4% українців. Третя - партія "Європейська солідарність" із результатом у 8,8%.

Четверту сходинку посіла партія "Батьківщина", яка може розраховувати на 7,4% голосів. До парламенту також проходить політична сила "Голос" із результатом у 6,5%.

Таким чином "Слуга народу" має отримати 127 мандатів у Раді, "Опозиційною платформою - За життя" матиме 35 представників, "ЄС" – 24, партія Юлії Тимошенко "Батьківщина" може отримати 21 мандат, а "Голос" Вакарчука 18.

Поза складом Верховної Ради залишились партія "Сила і честь" (4,3%), "Опозиційний блок" (3,3%), "Партія Шарія" (3,1%), Радикальна партія Олега Ляшка (2,8%), "Українська стратегія Гройсмана" (2,2%), ВО "Свобода" (2,1%) та інші.

Опитано 10 551 респондента на 300 виборчих дільницях. Застосовувалася методика "таємного голосування". Статистична похибка вибірки не перевищує  2,5% для лідерів і в межах 0,5–1% для інших партій. 

Найбільше голосів "Слузі народу" віддають дані екзитполу, проведеному центром "СОЦИС" та Комітетом виборців України. Станом на 19:00 за цю партію проголосували 44,71% виборців.

Друге місце посіла проросійська "Опозиційна платформа – За життя". Вона отримала 12,24%. Замкнула першу трійку партія "Європейська солідарність" із результатом у 8,54%.

Також до парламенту проходять партія "Батьківщина" (7,56%) та "Голос" (5,94%).

Водночас, партії "Сила і честь" (3,67%), партія Шарія (3,47%), "Опозиційний блок" (3,15%), партія Олега Ляшка (2,64%), "Свобода" (2,15%), "Українська стратегія Гройсмана" (2,09%) та інші до наступного парламенту не проходять.

Опитано 13604 респондента на 360 виборчих дільницях. Статистичну похибку там не вказують.

Реакція лідерів на результати екзитполів

Від лідера перегонів "Слуги народу" першим результати екзитполів прокоментував президент України Володимир Зеленський.

"73% (73,22% голосів виборців Зеленський отримав у другому турі президентських виборів - ред.) було краще, але ми вдячні, і, чесно кажучи, я особисто і кожен з нас, ми вдячні народові Україні за підтримку", - сказав він.

Він також зазначив, що сьогодні члени партії можуть розслабитися, а от завтра на них вже чекає серйозна робота.

Також дані екзитполів прокоментував і лідер партії Дмитро Разумков.

"Це третій тур виборів. Поки в цьому сезоні їх три... Ми дякуємо усім, хто підтримав нашу політичну силу. Ми впевнені, що отримаємо гарні результати на мажоритарних округах. Я дуже сподіваюсь, що ми в короткі строки розпочнемо все те, що було обіцяно навесні", – сказав перший номер у списку політсили.

Разумков пообіцяв злагодженою командою прийти до Ради та "консолідувати всі зусилля" для реалізації завдань, які ставить українське суспільство.

Проросійська партія "Опозиційна платформа – За життя" звинуватила у порушеннях на виборах своїх  конкурентів.

"Порушення йдуть від так званих наших колег - "Опозиційного блоку", який зайняв дуже брудну нішу в своїй боротьбі проти нас. Вони дійшли до того, що один із роликів, який крутиться в соцмережах, де Юрій Бойко нібито закликає голосувати за перший номер "Опозиційний блок". Це цинізм. Це виняткова, особлива зухвалість у поведінці, але я думаю, що нічого їм з рук не зійде", - сказав кум російського президента Віктор Медведчук.

Він зазначив, що "ОПЗЖ" "сповнена планів та ідей" для реалізації, а саме: "мир в нашій країні, кардинальна зміна економічного курсу, поліпшення рівня добробуту, побудова успішної країни".

Коментувати дані екзитполів від "Європейської солідарності" вийшов лідер партії та експрезидент Петро Порошенко.

"Пів річний виборчий марафон в Україні нарешті завершився. І я хочу подякувати нашій команді, всім і кожному, хто сьогодні віддав голос за "ЄС". Ми зробимо все, щоб виправдати довіру. Це було нелегко. Ми були головною мішенню на цих виборів. На нас була націлене вістря російська пропаганди, п'ята колона проти нас за допомогою силових структур та топ-чиновників часів Януковича постійно влаштовувалися провокації"

"Влада при цьому крізь пальці дивилася на активність п'ятої колони. І, на превеликий жаль, нас, а не окупаційну колону… вибачте, "Опозиційну платформу", атакували", - обмовився політик.

Лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко стримано відреагувала на результати екзитполів.

"Хочу звернутися до всіх людей, які голосували за партію "Батьківщина". Хочу подякувати тим, хто, всупереч великій інформаційній хвилі проти нашої команди, вже 20 років разом з нами. Ви 20 років вірите в нас і те, що ми разом з вами можемо змінити життя в Україні на краще. І ви правильно вірите", - каже лідерка "Батьківщини".

Перший номер партії Святослав Вакарчук зазначив, що задоволений даними екзитполів.

"Перш за все, видно, що люди проголосували за зміни, і ми щасливі бути частиною цих змін. Дуже важливо, щоб ми рухалися вперед, і стара політика, незалежно від того, хто її представляє, її методи, відійшли у минуле. Партія "Голос" іде в парламент і далі міняти правила в політиці, і ми це зробимо. Ми, користуючись алегорією альпіністів, два місяці тому зібралися молодою командою і вирішили піднятися на Еверест, на вершині якого справжні зміни. Не посада, не відсотки, не влада, не слава і не гроші, ми так і називаємося - "партія справжніх змін"... Сьогодні ми зібралися у базовий табір і збираємося на ньому закріпитися, і далі рухатися ще вище", - сказав він. 

Розмови про коаліцію та "розподіл портфелів"

Після оголошення даних екзитполів одним з головних запитань до лідерів п'яти лідируючих партій було про майбутні об'єднання та створення коаліції.

Президент Володимр Зеленський розповів, що готовий співпрацювати з Вакарчуком та його політсилою. Водночас, глава держави не бачить його у кріслі прем'єра. "Ми будемо (пропонувати створити коаліцію - Ред.), як я і говорив раніше. Це була наша ініціатива. Ми не можемо більше наполягати, але у нас трішечки більший рейтинг, ніж у "Голоса". Але ми запрошуємо до розмови. Пана Вакарчука (запрошуємо - Ред.) з великим задоволенням", - сказав глава держави у передвиборчому штабі партії "Слуга народу".

Слова президента про наміри співпрацювати з "Голосом" підтвердив і перший номер у списку партій Дмитро Разумков.

Своєю чергою у "Голосі" заявили про готовність об'єднуватися зі всіма політсилами, які будуть підтримувати деолігархізацію та виключили співпрацю з проросійськими нардепами.

"Ми ніколи не ввійдемо у коаліцію з проросійськими силами, які відстоюють інтерес окупанта. За яке б життя вони не називалися. Ми готові вступати в коаліцію із тими силами, за якими не стоять олігархи. Якщо сили Порошенка і Тимошенко будуть серйозно готові вести розмови про деолігархізацію — ми готові з ними вести переговори", — повідомив один з лідерів партійного списку "Голосу" Ярослав Юрчишин.

Водночас лідер партії Святослав Вакарчук заявив, що переговори про створення коаліції партія почне після оголошення офіційного оголошення результатів виборів Центральною виборчою комісією.

Вдень, під час голосування на дільниці, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко заявив, що має намір підтримувати всіх, хто підтримає рух України і рух до Європейського Союзу і НАТО.

Ввечері, після оголошення результатів екзитполів, він заявив, що "Європейська солідарність" у новій Верховній Раді готова співпрацювати з "Голосом" Святослава Вакарчука. 

"Головним партнером ми вважаємо найбільш ідейно близьку партію "Голос", якщо офіційні результати ЦВК підтвердять дані екзитполів", - сказав лідер "ЄС".

У "Батьківщині" Юлії Тимошенко поки чітко не кажуть з ким готові створювати коаліцію, але заявил що їм близькі ідеї "Слуги народу" та "Голосу".

"Із всіх патріотичних, проєвропейських сил у парламенті ми готові бути в єдиній коаліції тільки зі "Слугою народу" і партією "Голос". Більше ми ні з ким коаліцію створювати не будемо. Наша команда, в коаліції або не в коаліції. У будь-якому випадку ми будемо служити Україні і будемо служити інтересам людей", - зазначила лідерка партії Тимошенко. 

Своєю чергою один із лідерів партії "Опозиційна платформа – За життя" та кум російського президента Віктор Медведчук заявив, що його партія не об’єднуватиметься у коаліцію зі "Слугою народу".

"Я поки подібної ситуації не бачу і навіть не можу змоделювати. Навряд чи подібне відбудеться, і наші представники не будуть у владі, тому що ми в опозиції. Ми не готові входити в коаліцію з партією" Слуга народу ", з паном Зеленським, тому що ми стоїмо на різних ідеологічних принципах і на зовсім іншій ідеологічній платформі", - заявив він.

Перші офіційні результати від ЦВК

Станом на 23:59 21 липня Центральна виборча комісія обробила 1% електронних бюлетенів. Розподіл позицій поки дещо відрізняється від екзитполів. Після першого відсотка бюлетенів 5% бар'єр окрім вищезгаданих партій долає Радикальна партія Олега Ляшка. Дані постійно оновлюються:

  1. Партія "Слуга народа" - 38,45%
  2. ВО "Батьківщина" - 10,94%
  3. Партія "Європейська солідарність" - 9,09%
  4. "Опозиційна платформа - За життя" - 8,03%
  5. Радикальна партія Олега Ляшка - 7,84%
  6. "Голос" - 6,21%

Як голосували українці. Курйози на виборчих дільницях

Не обійшовся день голосування і без курйозних та комічних випадків на дільницях. Так, наприклад, на Кіровоградщині каструлю використали замість сейфу для бюлетенів. Документацію поклали до 20-літрового баняка та опломбували його.

У Дніпрі на одному з округів біля виборчих дільниць влаштували розпродаж солодощів за 5 копійок за пакунок. Продавці безпосередньої агітації не проводили, проте напередодні один з кандидатів обіцяв віддячити виборцям за їхню активність.

У Львові 4 години тривав скандал за участю 94-річної виборниці, під час якого вона навіть встигла заснути. Зрештою бабуся порвала та з'їла свій бюлетень.

 У Києві на дільниці жінка спробувала вдати з себе мертву. Відео опублікували у соцмережах. Як зазначається, вона забула паспорт для голосування, і їй відмовили у видаванні бюлетеню. На відео з місця інциденту видно, як жінка голосно кричить, а потім різко падає на підлогу.

Каструля замість сейфу, відкрита агітація та "замінування" – як голосують в регіонах

Каструля замість сейфу, відкрита агітація та "замінування" – як голосують в регіонах

Нагадаємо, 20 травня Зеленський під час інавгураційної промови заявив про розпуск Верховної Ради. Юридична підстава ухвалення такого рішення – від 2016 року не існувало парламентської коаліції.

Через місяць, 20 червня Конституційний суд України визнав оголошення виборів законним. Із відповідним поданням щодо конституційності президентського указу звернулись народні депутати від "Народного фронту". На думку суддів, через внесені до Конституції змін з приводу формування коаліції і відсутності правового регулювання був створений конфлікт між президентом і Верховною Радою. Таким чином, розв'язати суперечності можуть тільки вибори.

Вибори проходитимуть за змішаною системою: половина парламенту обиратиметься за списками, а інша - за мажоритарними округами. У бюлетені з партіями будуть 22 політичні сили. Загалом за депутатське крісло змагатимуться понад п'ять тисяч кандидатів.

Центральна виборча комісія для проведення позачергових виборів у Верховну Раду замовила понад 63 млн бюлетенів. Бюлетені розраховані на 31 мільйон виборців. Їх замовили вдвічі більше, бо кожен виборець отримає по два папери – один для голосування за партію, другий – за мажоритарного кандидата.

Таємниці Верховної Ради: як змінювались "стосунки" президентів з парламентом

Таємниці Верховної Ради: як змінювались "стосунки" президентів з парламентом

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Результати виборів до Ради
Наступна публікація