Філарет розкрив подробиці таємної угоди між Порошенком і патріархом Варфоломієм

Філарет розкрив подробиці таємної угоди між Порошенком і патріархом Варфоломієм

Фото: УНІАН

За словами патріарха, Вселенський патріархат отримає контроль над низкою монастирів.

Почесний патріарх ПЦУ Філарет заявив, що між Петром Порошенком і Вселенським патріархом була підписана угода, згідно з якою Константинопольський патріархат отримає контроль над низкою монастирів в Україні.

Про це він заявив у Києві під час прес-конференції за результатами Синоду Православної церкви України 24 червня. 

"3 листопада 2018 року президент Порошенко підписав з патріархом Варфоломієм угоду, згідно з якою в Україні відкриваються ставропігійні місії - екзархати. Ці ставропігійні екзархати підпорядковуються безпосередньо не предстоятелю Української церкви, а Вселенському патріарху. До цих екзархатів включили Андріївську церкву, Флорівський і Корецький монастирі, Манявський скид, Успенський храм у Львові і ще один монастир у Чернігівській області. Ці монастирі повинні підпорядковуватися безпосередньо Вселенському патріарху. Яка ж це автокефалія, коли Вселенський патріарх буде керувати одним із важливих православних монастирів", - сказав Філарет.

За його словами, угода була таємною і він про документ нічого не знав. При цьому він із посиланням на статтю у виданні "Вести" повідомив, що ПЦУ до моменту передачі цих храмів і монастирів має сплачувати Вселенському патріархату із кожної парафії щомісячні фінансові внески в розмірі від 4000 до 20 000 доларів. Проте згодом він озвучив іншу суму - 28 млн щомісячно, але не уточнив у якій саме валюті.

Нагадаємо, 24 червня, на Синоді Православної церкви України було ухвалено низку рішень щодо проведеного Філаретом "собору", на якому він "відновив діяльність УПЦ КП". Зокрема, було ухвалено рішення "підпорядкувати Митрополиту Київському і всієї України, як їх безпосередньому єпархіальному архієрею, всі парафії та монастирі Києва, які до 15 грудня перебували у складі УПЦ КП і згідно рішення Помісного Собору УКЦ КП (15 грудня 2018 року) та Об'єднавчого собору є у складі ПЦУ", а крім того було вирішено, що Філарет "втратив канонічні права і обов'язки, пов'язані з управлінням єпархією".

Священний синод ПЦУ позбавив Філарета керувати Київською єпархією

Священний синод ПЦУ позбавив Філарета керувати Київською єпархією

Повʼязані теми:

Наступна публікація