Фільм із зізнанням Путіна в анексії Криму може бути використаний проти нього в суді - експерти

Фільм із зізнанням Путіна в анексії Криму може бути використаний проти нього в суді - експерти

Фото: facebook.com/svideteli.pokrashenia

Експерти в коментарі ТСН.uа зазначили, що фільм може стати доказом у справі - тільки б відбувся суд.

Фото: flickr.com/Paul Armstrong
Незабаром російський канал "Росія 1" планує випустити в ефір фільм про анексію Криму. 8 березня був показаний анонс фільму "Крим. Шлях на Батьківщину", в інтерв'ю для якого президент РФ Володимир Путін визнав, що захоплення Криму було підготовленою акцією.

11 березня на публічні визнання російського президента відреагував прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. Він зазначив, що скандальна стрічка повинна зацікавити міжнародних прокурорів і слідчих і її слід відправити до Гаазького трибуналу. Також Яценюк повідомив, що вже віддав відповідне доручення Мін'юсту.

"Я прошу Мін'юст направити цей трейлер в Гаазький трибунал. Важливо, щоб весь фільм, який з'явиться, також був відправлений в Гаазький трибунал... Він дає відповідь на питання, хто давав вказівки до захоплення української території в Криму і порушення міжнародного права, і хто за це несе відповідальність", - заявив глава Кабміну на засіданні уряду.

ТСН.ua запитав у експертів, що вони думають про зізнання Путіна, і чи може фільм стати незаперечним доказом анексії Криму.

Фото: www.radiosvoboda.org
Український політолог Володимир Фесенко:

- Це публічне визнання розраховане, насамперед, на внутрішню аудиторію. Піднімаючи завісу над подіями тих днів, Путін показує, як мудро і оперативно діяло російське керівництво в інтересах Росії і російських громадян, більшість яких хотіло повернути Крим.

Насправді очевидно - і по багатьом заявам Путіна, і з такою гучною акцією як московський Антимайдан - що саме Майдан викликає у Путіна найбільший страх і роздратування, і анексія Криму - це ще й реакція на українську Революцію гідності. Так Путін ще раз показав, що він жорстко відреагував на Майдан тоді в Україні і тому тим більше не дозволить ніякого Майдану в Росії. Приблизно такі сигнали посилає Путін, розповідаючи про кримський "шлях на Батьківщину".

При цьому Путін не боїться виглядати брехуном в очах світового співтовариства. Для Заходу питання про те, що відбулося в Криму минулого року - секрет Полішинеля. Путін ще минулого року зазначив, що російські військовослужбовці брали участь ву спецоперації із захоплення Криму, "надаючи допомогу загонам самооборони". Те, що насправді російські військовослужбовці маскувалися під самооборону і саме вони блокували українські частини, замовчується, але на Заході про це знають прекрасно, це не стане для них надсенсацією. Довіру до Путіна і до його дій втрачено давно, про це Меркель неодноразово говорила, але в них лишаються ще якісь ілюзії, що з Путіним можна домовитися. Путін бачить, що Захід (частково Обама, але перш за все Європа), бояться великої війни з Росією. Він це бачить, відчуває і лякає їх великою війною.

Детальніше читайте у колонці Володимира Фесенка: Ігри Путіна

Український дипломат Богдан Яременко:

- Справа в тому, що позов проти Росії в Європейському суді з прав людини вже є. Він стосується збитків, які Українська держава, українські юридичні та фізичні особи зазнали внаслідок анексії Криму. І цей позов було направлено, відповідно, з якоюсь аргументацією і доказами. І абсолютно очевидно, що їх не бракує.

Що стосується якихось Гаазьких трибуналів, то варто уточнити у прем'єр-міністра, про що йде мова, тому що наш прем'єр-міністр взагалі любить плутатися у термінах. Оскільки, наприклад, мені поки нічого не відомо про будь-які інші судові позови України проти Російської Федерації, і навіть за наявними позовами у Європейському суді з прав людини ніякого особливого руху ще не відбувається.

Але, звичайно, якщо буде підтверджено, що у фільмі використовуються елементи або фрагменти справжнього інтерв'ю справжнього президента РФ, то сприймати це інакше як зізнання у підготовці агресії, у розпалюванні війни, неможливо. І це може бути використано в якомусь із судів. Коли до цього дійде справа.

Фото: Peppermint
Доктор юридичних наук Олександр Мережко:

- У фільмі "Крим. Шлях на Батьківщину" президент РФ визнає, як у ніч проти 23 лютого минулого року на нараді силовиків дав вказівку почати роботу щодо повернення Криму". З юридичної точки зору - це свого роду доказ, публічне визнання Путіна у здійсненні міжнародного злочину, серйозний доказ того, що ніякого самовизначення кримського народу насправді не було, що за цим стояла не воля частини населення Криму, а воля Путіна.

У цьому документальному фільмі був ще один цікавий момент. Там Путін заявив, що Росія провела якийсь мало не таємне, закрите опитування населення Криму з приводу того, чи хочуть вони приєднатися до РФ. Сам факт проведення такого опитування, по-перше, свідчить про те, що Росія вже планувала захоплення Криму, а по-друге, це порушення міжнародного права, принципу невтручання у внутрішні справи держав. Це все одно, що Путін спробував би провести таке приховане опитування на території США чи Польщі. Це був би міжнародний скандал.

Такими заявами Путін дав зрозуміти, що йому, загалом, плювати на міжнародне право, і він буде діяти вже без будь-яких умовностей.

Реальних міжнародно-правових механізмів залучити Путіна до відповідальності за анексію Криму на сьогоднішній день немає. Це питання міг би розглянути Міжнародний суд ООН. Але в його статуті є така вимога: суд розглядає лише ті справи, за якими згоду на юрисдикцію суду дали обидва учасника спору, обидві держави. Росія не дала і ніколи не дасть такої згоди. Тобто цей механізм не діє.

Інший варіант - Міжнародний кримінальний суд [Гаазький трибунал]. Цей механізм теж не діє, тому що, знову-таки, Росія не приєдналася до Римського статуту. А Україна поки лише розглядає можливість приєднання.

Є, щоправда, два механізми, які передбачені в Римському статуті на такий випадок. Один з них - це рішення Ради безпеки ООН. Тобто, якщо справу буде передано в суд за рішенням Радбезу. Але Росія як постійний член Ради безпеки буде блокувати таке рішення. Інший механізм полягає у тому, що прокурор суду може за своєю ініціативою почати розслідування. Але це навряд чи відбудеться, тому що це занадто серйозне питання і прокурор навряд чи зважиться на це. Таким чином, в дійсності Міжнародний кримінальний суд навряд чи може стати механізмом, який дозволить залучити Росію до міжнародно-правової відповідальності.

Тому погрози прем'єр-міністра відправити цей фільм в Гаагу - це політичні заяви.

Я раніше пропонував інший механізм: шанс з'явиться, якщо ми заявимо про те, що не визнаємо Росію як члена ООН. Але нам поки не дають цього зробити, або ми самі не хочемо, або боїмося. А на сьогоднішній момент жодних інших юридичних механізмів немає.

Раніше президент Петро Порошенко розповів, що потрібно зробити Україні, щоб повернути Крим. Він назвав кілька кроків, серед яких - показати, що по цей бік кордону живеться набагато краще.

Путін розповів, що анексія Криму була чітко спланованою операцією

Путін розповів, що анексія Криму була чітко спланованою операцією

Повʼязані теми:

Наступна публікація