Фірма-юридичний радник Порошенка: офшор був потрібен для створення "блайнд трасту"

Фірма-юридичний радник Порошенка: офшор був потрібен для створення "блайнд трасту"

Фото: Reuters

На оподаткування групи Roshen створення офшорів не впливає. 

Юридична фірма "Авеллум", яку президент Петро Порошенко уповноважив підготувати його частку у "Roshen" для продажу бізнесу, у понеділок, 4 квітня, оприлюднила офіційну заяву у зв'язку зі скандалом довкола так званого "панамського архіву".

ТСН.ua публікує її без змін та скорочень.

"На прохання нашого клієнта у зв'язку з журналістським розслідуванням, оприлюдненим 3 квітня 2016 року Громадським ТБ, повідомляємо наступне:

1. Юридична фірма "Авеллум" є юридичним радником П.О. Порошенка і була ним уповноважена підготувати його частку у Рошен для продажу бізнесу, а у подальшому – для передачі в blind trust (довірчу власність).

2. З цією метою було підписано відповідні договори, якими уповноважено нас, ICU і залучених нами іноземних юридичних радників в подальшому здійснювати всі дії, необхідні для передачі активу у blind trust (довірчу власність), у повній відповідності до українського законодавства і законодавства інших країн.

3. На сьогодні договір про створення blind trust (довірчої власності) було підписано.

4. Створення компаній в іноземній юрисдикції було єдиним можливим шляхом для передачі активів в управління авторитетній міжнародній трастовій структурі. Підкреслюємо, що компанії в іноземних юрисдикціях необхідні та використовуються саме для передачі їх у blind trust (довірчу власність). Банківські рахунки цими компаніями не відкривалися, і вони не здійснювали жодних фінансових операцій. Відтак, будь-які твердження про ухилення від сплати податків є безпідставними.

5. Крім того, повідомляємо, що статутні фонди іноземних компаній не оплачувалися, акції, що належали клієнту, номінальної вартості не мали, і тому не підлягали декларуванню за українським законодавством.

6. Навіть після передачі активу у blind trust (довірчу власність) отримувачем виплат буде не офшорна, а українська юридична особа. Тому всі податки сплачуватимуться в Україні, і прибутки відповідно до законодавства і банківського регулювання залишатимуться в Україні.

7. Створення іноземної структури не впливає на оподаткування компаній групи Рошен в Україні, яка продовжує сплачувати податки відповідно до українського законодавства".

Нагадаємо,  з компанії Mossack Fonseca "витекли" документи, які стали основою для гучного міжнародного журналістського розслідування про іменитих власників великих офшорів. Ці документи виявилися в розпорядженні німецької газети Süddeutsche Zeitung, яка передала їх Міжнародному консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ) і Центру дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Наразі з 20 причетних українців опубліковані матеріали про трьох - президента Петра Порошенка, екс-прем'єра Павла Лазаренка і підприємця Мохаммеда Захура - британського бізнесмена пакистанського походження, який живе і веде бізнес в Україні.

4 квітня Порошенко вперше прокоментував скандал з офшорними компаніями, які висвітлені у розслідуванні журналістів, і запевнив, що все робить згідно закону.  

Я перша посадова особа в Україні, яка серйозно ставиться до декларування своїх статків, сплати податків і питання конфлі...

Опубликовано Петро Порошенко 4 апреля 2016 г.

Повʼязані теми:

Наступна публікація