Фюле розповів, як розквітли економіки Польщі і Прибалтики після підписання асоціації з ЄС

Фюле розповів, як розквітли економіки Польщі і Прибалтики після підписання асоціації з ЄС

Єврокомісар хоче, щоб Україна повторила подвиг Польщі / Фото: AFP

Єврокомісар хоче побачити, як Україна повторить подвиг Польщі на шляху в Євросоюз.

Підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом не призведе до економічного спаду.

Таку думку висловив Єврокомісар з питань розширення і політики добросусідства Штефан Фюле.

За його словами, Україні необхідно проводить реформування та модернізацію. Таким чином, угода з ЄС пропонує лише план реформ і допомогу з боку Євросоюзу, щоб ці реформи не були такими болісними.

"Також майте на увазі, що ви зможете захистити чутливі частини своєї економіки після створення ЗВТ: для цього передбачений 10-річний перехідний період", - додав він.

Фюле також зазначив, що після підписання асоціації з Європейським Союзом жодна країна не відчула спаду і економічних проблем.

"Естонія є частиною зони євро, через пару тижнів приєднається і Латвія. Економіка Литви була і є однією з найбільш швидкозростаючих в ЄС, вона займає 17-е місце в світі за індексом легкості ведення бізнесу. Взяти тільки вашого сусіда - Польщу. У 1990 році польський і український ВВП на душу населення були майже однакові. Рухаючись тим же шляхом, що і зараз Україна, намагаючись підписати Угоду про асоціацію, вже до 1995-го польський показник ВВП на душу населення був майже в чотири рази вище, ніж в України", - повідомив Єврокомісар.

Штефан Фюле заявив "Сегодня" про те, що загальний обсяг іноземних інвестицій в Україну впав на 42%, в той час як у Польщі він виріс на 66%.

"В України є всі перспективи повторити подвиг свого західного сусіда. У всіх країн Європи, які підписали Угоди про асоціацію з ЄС на початку 90-х, ВВП на душу населення зріс на 57%, інвестиції на душу населення - на 61%, а експорт - на 65%. Все це сталося ще до того, як їм дали ясну перспективу вступу в ЄС. І хоча в нинішньому тексті немає згадки про перспективу членства в ЄС для України, сама по собі Угода має наблизити Україну до ЄС політично, і інтегрувати в економічному плані: знизити торгові бар'єри, підвищити рівень ВВП, допомогти побороти корупцію і покращити інвестиційний клімат. Все це згодом призведе до збільшення робочих місць і підвищення заробітної плати", - заявив він.

Нагадаємо, президент України Віктор Янукович заявив про те, що Україна не потрібна Європі зі своїми проблемами. Янукович розповів про те, що ЄС повинен бути зацікавлений в тому, щоб торгово-економічні відносини України та Росії поліпшилися.

Повʼязані теми:

Наступна публікація