"Газпром" рекламує себе як найбільш ненадійного партнера – МЗС України

"Газпром" рекламує себе як найбільш ненадійного партнера – МЗС України

Фото: Getty Images

Росіяни шантажують усю Європу перериванням постачання газу в міцні морози.

Заяви "Газпрому" щодо розірвання усіх контрактів з "Нафтогазом" у Міністерстві закордонних справ України оцінюють як блеф та ескалацію.

Про це у Facebook написала представниця України у суді, заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль.

"Газпром" заявив про намір розірвати контракт з Україною

"Газпром" заявив про намір розірвати контракт з Україною

"Єдина причина "Газпрому" говорити про розірвання договору з "Нафтогазом" - уражена гордість керманича. Бо, за два тижні до виборів маємо чіткий усталений факт – "Газпром" має сплатити нам 2,56 мільярди", - зазначила вона.

Зеркаль запевнила, що коли "Нафтогаз" подавав позов проти "Газпрому" до арбітражу, то усвідомлював усі ризики і був готовий виконувати рішення.

"Газпром" прямо говорить - ми не виконуємо рішення арбітрів, бо вони нам не подобаються. Ми не поважаємо правосуддя, бо це не правосуддя, якщо рішення не прийнято на нашу користь. Тепер ви знаєте, чого варті угоди з "Газпромом" - нічого. Хоча насправді ми всі знаємо це давно. Так само, як нічого не варті угоди з Росією", - написала заступник міністра.

Олена Зеркаль вважає, що "Газпром" рекламує себе як найненадійнішого партнера, шантажуючи увесь континент перериванням постачання газу в міцні морози.

"Як взагалі можна щось купувати, давати кошти і обладнання компанії, яка нехтує повагою до міжнародно визнаної арбітражної інституції і до норм права. "Газпром" чітко говорить - ніщо не завадить нам зірвати постачання через Північний потік!", - резюмувала заступниця голови МЗС.

Нагадаємо, російський "Газпром" відмовився постачати газ Україні від 1 березня та повернув проплачені кошти. Відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу, Україна повинна купувати щорічно в РФ (до 2019-го, коли закінчиться дія контракту) 4 млрд кубометрів газу (раніше було 50 млрд кубометрів). Якщо "Нафтогаз" не купує газ, то автоматично застосовується формула "бери або плати" - тобто Київ повинен заплатити навіть за ті обсяги, які не купував. Тому "Нафтогаз" і чекав остаточного рішення арбітражу, яке було озвучене 28 лютого, аби почати обов'язкові закупівлі.

У "Нафтогазі" зазначили, що відмова "Газпрому" постачати газ автоматично означає, що протягом 2018 року до України не буде застосовуватися формула "бери або плати".

Згодом "Газпром" заявив, що не лише розриває з Україною всі контракти – на постачання газу, а також і на його транзит територією України до Європи. Потім "Газпром" заявив, що не буде припиняти транзит газу через Україну "просто зараз".

Влада України та керівництво "Нафтогазу" закликало укарїнців жостко економити газ кілька днів. Де можливо - перейшли на альтернативні види палива, на вимушені канікули відправили дитсадки, школи та виші. Українські чиновники навперебій запевняли, що ситуація контрольована - просто всім разом слід поекономити.

Пізніше стало відомо, що Україна домовилася про постачання газу з польською компанією PGNiG. У "Нафтогазі" зазначили, що вже почали закачувати газ із Європи.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація