Глава МЗС Німеччини закликав до розведення сил на Донбасі для реалізації "формули Штайнмаєра"

Глава МЗС Німеччини закликав до розведення сил на Донбасі для реалізації "формули Штайнмаєра"

Маас наголосив, що врегулювання конфлікту є пріоритетом для країни.

У вівторок, 22 жовтня, відбулася зустріч міністра закордонних справ Німеччини Гайко Мааса з його литовським колегою Лінасом Лінкявічусом. Однією з головних тем їхньої розмови стали перспективи мирного врегулювання конфлікту на окупованому Донбасі.

Про це повідомляє Міністерство закордонних справ ФРН.

Як зазначається, під час зустрічі  очільник німецького зовнішньополітичного відомства Гайко Маас закликав сторони дотримуватися домовленостей щодо припинення вогню і розведення сил на Донбасі, оскільки, за його словами, це відкриє шлях до імплементації "формули Штайнмаєра". 

"Врегулювання конфлікту залишається пріоритетом для Німеччини, оскільки потенційний мир матиме позитивний вплив на весь регіон", - цитує слова дипвідомства "Європейська правда".

У відомстві нагадали, що і Німеччина, і Франція нещодавно виступили за проведення саміту в "нормандському форматі". На думку, Мааса, такий саміт міг позитивно вплинути на місцеве населення на Донбасі.

"Тому сьогодні він знову звернувся до обох сторін із закликом дотримуватися узгодженого припинення вогню і здійснити розведення сил. Оскільки тільки тоді "формула Штайнмаєра" може бути реалізована на практиці, а мінський процес – відновлений" - додали у німецькому зовнішньополітичному відомстві. 

Нагадаємо, розведення сил у Золотому і Петрівському мало розпочатися 7 жовтня. Терміни розведення порушилися через те, що терористи кілька днів тому обстріляли населені пункти.

Українське військо має відійти на 1 кілометр від лінії розмежування, дзеркально на таку ж відстань має відійти і противник. Основна передумова розведення сил – це дотримання режиму припинення вогню на цій ділянці протягом щонайменше тижня. Ці дані має підтвердити ОБСЄ. Перший етап розведення полягає у відведенні військ, другий – у демонтажі інженерних споруд та розмінуванні.

У зонах розведення військ на тимчасово окупованому Донбасі Нацполіція має намір збільшити свою присутність. Українські поліцейські залишаться в Золотому-4 і Катеринівці. Вони стежитимуть за безпекою громадян. Копи у складі піших і автопатрулів будуть реагувати на виклики і повідомлення місцевих мешканців.

Повʼязані теми:

Наступна публікація