Голова МЗС Угорщини відмовився зустрічатися з Клімкіним на Закарпатті через закон про освіту

Голова МЗС Угорщини відмовився зустрічатися з Клімкіним на Закарпатті через закон про освіту

Фото: УНІАН

Сіярто наголосив, що питання мови навчання є принциповим для Угорщини.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, який відвідав Ужгород, відмовився від пропозиції українського колеги Павла Клімкіна зустрітися на Закарпатті для обговорення закону про освіту.

Про це повідомляє угорське видання Magyar Nemzet.

Як зазначається, Сіярто зустрічався в Ужгороді з керівниками організацій закарпатських угорців та очільниками історичних церков.

Напередодні глава МЗС України Павло Клімкін запропонував йому відвідати разом Закарпаття і обговорити закон про освіту.

Своєю чергою Сіярто заявив, що його український колега спізнився і закарпатських угорців слід було питати про їхню думку до схвалення закону.

"Питання мови навчання для угорської громади для нас принципове, саме цим пояснюється реакція Угорщини на український "Закон про освіту". 12 жовтня ПАРЄ висловить із цього приводу свою думку, і ми сподіваємося, що в закон будуть внесені зміни", - наголосив він.

Нагадаємо,  5 вересня під час засідання Рада ухвалила в цілому закон України "Про освіту", яким запровадила 12-річну середню освіту. Мовою навчання у закладах освіти визначено державну. У документі передбачається, що у закладах можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома та більше мовами - державною мовою, англійською мовою, а також іншими офіційними мовами Європейського Союзу.  Особам, які належать до корінних народів і національних меншин України, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в комунальних закладах дошкільної і загальної середньої освіти. 

Румунія і Угорщина розкритикували ухвалений закон про освіту, вважаючи, що він порушує права національних меншин в Україні. Із заявами щодо українського закону виступили міністерства закордонних справ двох сусідніх країн.

Президент Молдови Ігор Додон сподівається, що Україна відмовиться від нового закону про освіту через порушення прав нацменшин. За його словами, новий Закон про освіту призведе до скасування системи освіти на рідній мові для етнокультурних меншин в Україні.

Згодом у Росії цей закон назвали "актом насильницької українізації, який грубо суперечить ратифікованій Україною Європейській хартії регіональних мов або мов меншин". "Держдума" РФ підготувала заяву стосовно українського закону про освіту, в якому засудила ухвалення Верховною Радою документу. У МЗС РФ наголосили, що документ обмежує інтереси мільйонів російськомовних жителів України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація