Грицак назвав імена російських військових, які входили до бригади Агеєва

Грицак назвав імена російських військових, які входили до бригади Агеєва

Василь Грицак / Фото: УНІАН

За даними СБУ, в бригаді Агеєва було ще як мінімум 15 російських військових.

До складу бригади російського полоненого військовослужбовця Віктора Агеєва входили ще, як мінімум, 15 російських військових.

Про це повідомив голова СБУ Василь Грицак на брифінгу 22 липня, передає УНІАН.

Він нагадав, що 24 червня на Луганщині розвідники Збройних сил України виявили диверсійно-розвідувальну групу так званої "4-ої окремої мотострілецької бригади 2-го армійського корпусу "ЛНР".

"Під час бою два бойовика були знищені, чотири особи взяті у полон. У складі розвідгрупи - два громадянини Російської Федерації. Це кадрові офіцери збройних сил Російської Федерації: капітан (Олександр) Щерба - вбитий і контрактник збройних сил Російської Федерації (Віктор) Агеєв - взятий у полон", - сказав Грицак.

За його словами, у березні 2017 року Агеєв підписав контракт на проходження служби у складі російських окупаційних військ на Донбасі.

Мати росіянина Віктора Агеєва звернулась до Петра Порошенка з проханням помилувати сина

Мати росіянина Віктора Агеєва звернулась до Петра Порошенка з проханням помилувати сина

"Встановлено, що, окрім Щерби та Агеєва, у складі тільки однієї розвідувальної роти так званої "четвертої бригади 2-го армійського корпусу "ЛНР" воюють, як мінімум, 15 громадян Російської Федерації, так звані "ихтамнет"", - заявив Грицак.

"Показово, що у цьому підрозділі майже усі командні пости займають кадрові та контрактні військовослужбовці збройних сил РФ", - додав глава СБУ.

Водночас він назвав прізвища цих російських військових.

Зокрема, до складу зазначеної 4-ої бригади входять начальник розвідки цієї бригади, майор збройних сил РФ Сергій Данілов (позивний "Мангуст"), командир розвідроти Олексій Калугін (позивний "Калуга").

Розвідувальна рота 4-ї омсбр має 72 особи, за списком - 63, з яких, як мінімум, 15 громадян РФ. Зокрема, серед росіян, окрім Агєєва, Щерби, Данілова і Калугіна, встановлені імена Володимира Архіпова (позивний "Тайга"), Валерій Карасєв ("Карась"), Анатолій Кандауров ("Веселый"), Михайло Хилько ("Скіф"), Ігор Стрижевський ("Стриж"), а також Олександр Бублєєв, Андрій Букрєєв, Олександр Демченко, Сергій Капітоненко, Юрій Лісіцин, Антон Нечайка, Олександр Петров та Микола Ширина.

"Все це також підтверджується показами захопленого в полон військовослужбовця збройних сил Російської Федерації Агеєва", - наголосив Грицак.

Полонений росіянин Віктор Агеєв розповів, чому зголосився служити на Луганщині

Полонений росіянин Віктор Агеєв розповів, чому зголосився служити на Луганщині

На брифінгу було продемонстровано відео, де Агеєв підтверджує цю інформацію, а також його документи. Крім того, встановлено, що до складу 1-го розвідувального взводу 4-ї омсбр входять його командир Олександр Мельниченко (позивний "Негр"), Володимир Сигонін ("Местный"), Костянтин Нестеренко ("Фантом").

До складу 2-го розвідувального взводу входять Костянтин Лебеденець, Микита Куєвський. До складу 3-го розвідувального взводу входять командир Станіслав Полєтаєв ("Татлєр") та Олександр Головатенко ("професор").

Відзначимо, що в інтерв'ю ТСН.Тиждень Агеєв заявив, що точно не знає, скільки було російських військових в "ЛНР".

Нагадаємо, у Луганській області затримали російського військовослужбовця Віктора Агеєва, якого, за даними ВВС, викликали на службу в Алтайському краї. Його матір, друзі і колишні товариші по службі підтвердили, що після строкової служби той залишився служити в армії за контрактом, який підписав у березні 2017 року. 

Матір Агеєва наполягає на тому, що її син перебував на службі у ЗС РФ і навіть отримав у травні цього року звання єфрейтора. Тоді як у міноборони РФ заявили, що полонений українцями в Луганській області росіянин в минулому році звільнився в запас. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація