Грицак розкрив плани іноземних спецслужб створити "Бессарабську народну республіку"

Грицак розкрив плани іноземних спецслужб створити "Бессарабську народну республіку"

Василь Грицак / Фото: УНІАН

До Одеської області планувалося прибуття "зелених чоловічків" із Придністров'я.  

У 2015 році спецслужби іноземних країн інспірували створення "Бессарабської народної республіки" на базі дев'яти районів Одеської області.

Про це заявив голова СБУ Василь Грицак під час відкриття своєї першої громадської приймальні в Одесі, передає Українська правда.

"До квітня 2015 року планувалося, підірвавши два мости, створити "Бессарабську народну республіку" на базі дев'яти районів. Ми вилучили купу документів, які свідчать про те, що був вже кандидат на Південну Бессарабію. За виявленими нами даними, планувався захід "зелених чоловічків" з території Придністров'я, а далі – дестабілізація обстановки в Молдові, Румунії, і захід на Європу гібридної війни", – розповів він.

Крім того, Грицак нагадав про три етапи зачистки, які СБУ провела на Одещині навесні 2015 року. Водночас він висловив впевненість, що відтоді багато чого змінилося завдяки злагодженій роботі СБУ та інших органів, тож тепер ймовірність проявів сепаратизму в цьому регіонів є дуже низькою.

Глава СБУ наголосив, що Росія фінансує екстремістську діяльність в Україні. За його словами, деякі політики другого-третього ешелонів таємно зустрічаються з представниками колишніх українських політичних еліт, які втекли до Росії та отримують від них і від спецслужб РФ фінансування для дестабілізації ситуації в Україні.

Зокрема, він додав, що протягом минулого року була знешкоджена діяльність 26 диверсійно-розвідувальних груп за межами зони АТО, а цього року в Україні було попереджено понад 10 терактів.

Як відомо, в Одесі досі діє проросійська група активістів, яка влаштовує у місті провокації. До прикладу, під час 72-ї річниці визволення Одеси від фашистських загарбників на Алею Слави прийшли приблизно дві сотні прихильників країни-агресора Росії. Їх супроводжували військовослужбовці Нацгвардії, що викликало здивування у містян. На їхній хід відреагували представники патріотичних сил. Через георгіївські стрічки на антимайданівцях виникла бійка. 

А 2 травня у терміналі міжнародного аеропорту "Одеса" активісти "Автомайдану" і "Самооборони" заблокували лідерів Опозиційного блоку Юрія Бойка та Вадима Новинського, які запланували свій візит в Одесу в роковини травневої трагедії. Представники громадськості звинувачували їх у причетності до можливих провокацій в місті.

Повʼязані теми:

Наступна публікація