Грошей немає, але ви тримайтесь, – правозахисниця Ірина Суслова заявила про порушення закону з боку МОЗ Актуально

Грошей немає, але ви тримайтесь, – правозахисниця Ірина Суслова заявила про порушення закону з боку МОЗ

Фото: УНІАН

Суслова підкреслила, що брак грошей не може бути аргументом, щоб не виконувати закон. 

Не передбачивши в бюджеті надбавки лікарям вторинної ланки, які працюють у гірській місцевості, Міністерство охорони здоров'я порушило закон. 

Про це на сторінці у Facebook повідомила лідерка Жіночого руху "За Майбутнє" Ірина Суслова. 

Правозахисниця повідомляє, що біля місяця тому Жіночий рух разом з колегами по партії зробили запит до МОЗ з проханням дати роз’яснення, чому, всупереч Закону України "Про статус гірських населених пунктів" та постановою КМУ №648 від 11.08.1995 р., лікарі, які працюють у гірських населених пунктах,  не отримують гарантовану надбавку. У міністерстві пояснили – через брак у бюджеті коштів на вказані цілі. 

"Збільшення тарифу на оплату наданих медичних послуг призведе до збільшення в поточному році обсягу коштів, необхідних для проведення розрахунків з надання медичних послуг в частині визначеної медичної допомоги. Зважаючи на вищевикладене та відповідно до Ст. 48 Бюджетного кодексу України, станом на сьогодні МОЗ не може збільшувати розмір тарифу на оплату наданих медичних послуг", – сказано у відповіді МОЗ на звернення народного депутата Дмитра Лубінця. 

Водночас як заявила правозахисниця Ірина Суслова, той самий "брак коштів" виник лише з однієї причини: бо МОЗ не склало відповідний бюджетний запит на початку року. Вона також підкреслила, що брак грошей не може бути аргументом, щоб не виконувати закон. 

"Коли представники медичної галузі почали бити на сполох, звертаючи увагу уряду "на помилку", для "розв’язання" проблеми була створена робоча група. Однак про її долю чи роботу зараз нічого не відомо. А зважаючи на офіційну відповідь, яку МОЗ надав нашому колезі – виправляти помилку та повертати гарантовані медикам доплати (25% до ставки – редакт.) МОЗ просто не збирається! Аргументація звучить приблизно так: грошей немає, але ви тримайтесь.. Закон не може бути вибірковим чи ситуативним! Тому Жіночий рух "За Майбутнє" вимагає від уряду дотримуватися законів та повернути надбавки лікарям вторинної ланки, які працюють у гірських районах", – коментує Ірина Суслова. 

Вона додала, що відсутність надбавок може спричинити масовий відтік спеціалістів з гірських районів, а мешканці такої місцевості втратять доступ до якісної медицини.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація