Гройсман пообіцяв роз'яснити послам країн ЄС скандальний закон про освіту

Гройсман пообіцяв роз'яснити послам країн ЄС скандальний закон про освіту

Фото: УНІАН

Таке доручення він дав міністру закордонних справ Павлу Климкіну і міністру освіти і науки Лілії Гриневич.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив роз'яснити послам країн Європейського Союзу положення про мову навчання закону "Про освіту".

Про це повідомляє Інтерфакс.

"Вчора я дав доручення міністру закордонних справ, міністра освіти, звернувся з проханням, щоб у цій зустрічі взяв участь в.о. голови комітету з питань освіти Верховної Ради України, щоб вони разом зібралися, провели зустріч з послами країн Європейського Союзу і абсолютно повністю пояснили деталі закону, який механізм буде працювати", - сказав Гройсман.

Прем'єр підкреслив, що Україна - демократична країна, яка поважає права нацменшин.

"Закон "Про освіту" якраз дає можливості забезпечити нормальний доступ до мов національних меншин, а з іншого боку надати можливості для розвитку нашого рідного української мови", - зауважив він.

Нагадаємо, 5 вересня під час засідання Рада ухвалила в цілому закон України "Про освіту", яким запровадила 12-річну середню освіту. Мовою навчання у закладах освіти визначено державну. У документі передбачається, що у закладах можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома та більше мовами - державною мовою, англійською мовою, а також іншими офіційними мовами Європейського Союзу. 

Особам, які належать до корінних народів і національних меншин України, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в комунальних закладах дошкільної і загальної середньої освіти. 

Румунія і Угорщина розкритикували ухвалений Верховною Радою закон про освіту, вважаючи, що він порушує права національних меншин в Україні. Із заявами щодо українського закону виступили міністерства закордонних справ двох сусідніх країн.

Своєю чергою президент Молдови Ігор Додон сподівається, що Україна відмовиться від нового закону про освіту через порушення прав нацменшин. За його словами, новий Закон про освіту призведе до скасування системи освіти на рідній мові для етнокультурних меншин в Україні. 

Департамент інформації і друку МЗС Росії також жорстко розкритикував ухвалений закон. У МЗС РФ наголосили, що документ обмежує інтереси мільйонів російськомовних жителів України. 

Освітня реформа: учням дозволили обирати дисципліни, а на бакалавра вчитимуть три роки

Освітня реформа: учням дозволили обирати дисципліни, а на бакалавра вчитимуть три роки

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація