Мовний закон в новій редакції надає українській мові широкі права

Мовний закон в новій редакції надає українській мові широкі права

Закон про мови буде змінений / Фото: Євген Малолєтка/ТСН.ua

Українська мова залишається єдиною державною.

Робоча група під керівництвом віце-прем'єр-міністра Раїси Богатирьової розробила зміни до закону про мови, які кардинально вплинуть на нинішню редакцію чинного документу.

Як пише "Коммерсант-Украина", згідно з документом, за українською мовою зберігається статус державної. Її використання є обов'язковим у судо- й діловодстві, у діяльності органів державної влади, збройних сил, у сфері науки і освіти, рекламі.

При цьому встановлюється 75% квота мовлення українською мовою для загальнонаціональних теле- й радіоканалів. Передачі та фільми, виготовлені на інших мовах, повинні бути дубльовані, озвучені або забезпечені субтитрами державною мовою.

На думку глави Держкомтелерадіо Олександра Курдіновича, з виконанням цієї норми не виникне проблем, оскільки вона являє собою "повернення до того, що діяло в Україні більше десяти років": "Але з точки зору ринкових принципів формування контенту 75% - це завищена норма. Телеканалам і радіостанціям простіше формувати мовну пропорцію, виходячи з бізнес-інтересів".

До регіональних мов нова редакція закону будут відноситься: білоруська, болгарська, вірменська, гагаузька, ідиш, караїмська, кримсько-татарський, кримчацька, молдавська, німецька, новогрецька, польська, ромська, російська, румунська, словацька та угорська.

Читайте також: Ірина Фаріон скасувала у Львові "брутальний" закон про мови

Відзначається, що їм може бути надана держпідтримка, але лише в тому випадку, якщо на конкретній території проживає не менше 30% носіїв такої мови.

Зокрема, зібравши підписи як мінімум 30% членів територіальної громади, місцева рада звертається до обласної ради з проханням просити перед парламентом про "підтримку або захист регіональної мови або мови нацменшин".

У свою чергу, облрада протягом 30 днів звертається з таким клопотанням в Раду, яка "приймає закон про підтримку та захист регіональної мови або мови національної меншини в межах територіальної громади села, селища або міста". За умови надання статусу регіональної на певній території ця мова використовується паралельно з державною.

Автор мовного закону Вадим Колесніченко, який також входив до складу робочої групи, вважає її діяльність провальною.

Тим часом, незважаючи на розбіжності, саме цей варіант законопроекту підтримала більшість членів робочої групи. Після остаточних доопрацювань він буде переданий Раїсою Богатирьовою для звіту перед президентом Віктором Януковичем.

Нагадаємо, 3 липня Верховна рада прийняла закон "Про засади державної мовної політики", що значно розширює сферу застосування російської мови.

Повʼязані теми:

Наступна публікація