Грузинський десант. Чиновники, які намагалися змінити Україну

Грузинський десант. Чиновники, які намагалися змінити Україну

Фото: ТСН.ua

Українська влада запросила іноземних реформаторів, і, незважаючи на спротив системи, декому з них вдалося досягти успіхів.

14 листопада глава Нацполіції Хатія Деканоідзе подала у відставку і стала однією з останніх грузинів, які працювали в Україні на керівних посадах.

Грузинську команду запросили в Україну після Революції гідності. Їх називали реформаторами та покладали на них великі надії. Проте щось пішло не так і один за одним посадовці оголошували про відставку, допоки на високій посаді з грузинів не лишився один лише заступник міністра юстиції Гія Гецадзе.

ТСН.ua пригадав історії та обставини звільнення членів грузинського десанту.

Хатія Деканоідзе, голова Національної поліції з 5 листопада 2015 року

Фото: УНІАН

Хатія Деканоідзе - була однієїю з тих, хто реформував Грузію, яка у 2014 році показала найкращий результат у проведенні реформ згідно рейтингу Doing Business.

Свій шлях у великій політиці Хатія почала у 24 роки і вже невдовзі очолила адміністрацію Міністерства державної безпеки. Пізніше Деканоїдзе керувала поліцейською академією МВС Грузії, була директором Національного екзаменаційного центру, а потім - міністром освіти і науки.

Роботу в Україні Хатія розпочала у лютому 2015 року з консультування нової влади. Працювала радником голови МВС Арсена Авакова. За кілька місяців її було призначено керівником Нацполіції.

За повідомленнями у ЗМІ, причиною звільнення Деканоідзе став великий опір її роботі, який вона відчувала на посаді. Офіційно ж Хатія на прес-конференції повідомила, що виконала свою функцію, тож вільна піти з цього посту.

Водночас вона зауважила, що в Україні є традиція втручання політиків в поліцію. "Я не виносила сміття з хати, я - державна людина. Але вважаю своїм обов'язком звернутися до політиків і чиновників на всіх рівнях, починаючи від народних депутатів закінчуючи найвищими кабінетами з проханням і навіть вимогою відмовитися від втручання в роботу поліції", - заявила Деканоідзе, додавши, що політики не мають використовувати силові органи у власних інтересах.

Олександр Квіташвілі, міністр охорони здоров'я України з 2 грудня 2014 року до 14 квітня 2016 року

Фото: Право на владу

Квіташвілі був одним із перших грузинів, які прийшли працювати в український уряд. Ректор Тбіліського державного університету та колишній міністр праці, охорони здоров'я і соцзахисту Грузії отримав у підпорядкування український МОЗ.

Квіташвілі почав реорганізацію роботи міністерства зі звільнення голів усіх департаментів урядового відомства. Проте з медичною реформою справи йшли гірше. Міністр періодично скаржився на гальмування реформи, зокрема, з боку нардепів.

Тим не менш у його доробку - налагоджена система закупівель ліків через міжнародні організації, що дозволило економити більше ніж вдвічі. Квіташвілі було відправлено у відставку разом з усім урядом Яценюка.

Тоді грузин з українським громадянством заявляв, що не збирається їхати з країни. Він запевнив, що за час роботи зібрав хорошу команду і має чимало проектів в Україні. Проте з того часу жодних заяв про свої успіхи Квіташвілі не робив.

Давід Сакварелідзе, заступник генпрокурора з 16 лютого 2015 року до 29 березня 2016 року

Фото: Reuters

Колишній заступник генпрокурора Грузії та депутат грузинського парламенту Давід Сакварелідзе у лютому 2015 року пристав на пропозицію Адміністрації президента зайняти пост заступника українського генпрокурора, який також суміщав з посадою прокурора Одеської області.

Сакварелідзе займався системою конкурсного набору місцевих прокурорів, який стартував улітку 2015 року. За словами прокурора, такого масштабного конкурсу для прокурорів місцевих рівнів в Україні не було ніколи. Тим не менш під час проведення конкурсу у ГПУ стикалися з численними труднощами, зокрема і зі спробами зацікавлених сторін просунути "своїх" людей на "ласі" посади.

Також Сакварелідзе вніс вклад у скандальну справу "діамантових прокурорів", під час якої вступив у конфронтацію з генпрокурором Віктором Шокіним та його прихильниками, які усіляко опиралися ідеї реформування ГПУ.

У результаті цього протистояння Сакварелідзе було звільнено наказом Шокіна від 29 березня з формулюванням "у зв'язку зі скаргами на нього від народних депутатів".

Сакварелідзе розцінив своє звільнення як зачистку в органах прокуратури від охочих боротися з корупцією і старою системою.

Ека Згуладзе, перший заступник голови МВС з 17 грудня 2014 року до 11 травня 2016 року

Фото: УНІАН

Екатеріне Згуладзе, яка у Грузії кілька років обіймала посаду заступника міністра внутрішніх справ, в Україні отримала відповідну посаду. У її доробку - створення Національної поліції України, реформування ДАІ та патрульної служби, набір кадрів на конкурсній основі та підвищення зарплат новій поліції.

Згуладзе називали ангелом охоронцем і берегинею реформи поліції в Україні. Проте 11 травня 2016 року стало відомо про її відставку. У ЗМІ висловлювалося чимало версій такого кроку - від конфлікту з Аваковим до вагітності Еки.

Проте сама вона пізніше пояснила, що і не збиралася довго затримуватися на цій посаді, мовляв, для неї потрібна людина з амбіціями.

Також Згуладзе додала про намір допомагати реформі МВС у складі групи радників відомства.

Міхеіл Саакашвілі, голова Одеської ОДА з 30 травня 2015 року до 9 листопада 2016 року

Фото: Getty Images

Минулого тижня у відставку подав один з найскандальніших представників грузинської команди Міхеїл Саакашвілі.

Колишній президент Грузії отримав призначення на посаду голови Одещини у травні 2015 року та одразу розпочав активну діяльність, яка більше була спрямована на телекамери, аніж на досягнення реальних результатів.

Як зазначають експерти Комітету виборців України, Саакашвілі не виконав більшість зі своїх обіцянок. Список найбільш гучних заяв екс-голови Одещини та аналіз експертів можна переглянути за посиланням

7 листопада Саакашвілі повідомив про свою відставку, звинувативши президента Петра Порошенка у сприянні корупції. Пізніше колишній очільник Одещині заявив про створення нової політичної сили, яка під його керівництвом домагатиметься якнайшвидших парламентських виборів в Україні. 

Гіоргі Лорткіпанідзе, начальник Одеської поліції з 16 червня 2015 року до 7 листопада 2016 року

Фото: Facebook/Гіоргі Лорткіпанідзе

В один день із Саакашвілі у відставку подав генерал поліції Гіоргі Лорткіпанідзе, який за часів президенства Міхеіла працював заступником голови МВС Грузії.

Лорткіпанідзе став начальником Одеської міліції півтора роки тому. Тоді Ека Згуладзе, яка раніше працювала з ним у Грузії, охарактеризувала його як високопрофесійного спеціаліста.

Повідомивши про відставку, Лорткіпанідзе поскаржився на складну кадрову ситуацію. За його словами, після оптимізації обласне управління залишилося без 40% особового складу. Лорткіпанідзе запевнив, що докладав значних зусилля для поліпшення ситуації, але вони не привели до істотного прогресу.

Наразі Лорткіпанідзе є тимчасово виконуючим обов'язки начальника обласної поліції, доки керівництво МВС не призначить його наступника.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Призначення Саакашвілі
Наступна публікація