Гучна справа Рубана. Що слід знати про арешт, звинувачення і реакцію на арешт перемовника

Гучна справа Рубана. Що слід знати про арешт, звинувачення і реакцію на арешт перемовника

Фото: Reuters

Офіційні обвинувачення Служби безпеки України викликають низку питань.

Цього тижня СБУ затримала Володимира Рубана, керівника так званого "Офіцерського корпусу" і найуспішнішого досі переговорника зі звільнення полонених із катівень "ДНР".

Затримання відбулось майже на лінії розмежування з окупованою територією 8 березня. Кузов автівки, якою той кермував, виявився набитим зброєю. За старими меблями лежали снаряди для мінометів, міномет, автомати, гранати й гранатомети, кулемети і протитанкові міни. Смертельного начиння російського виробництва було стільки, що можна спорядити невеличку армію, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Це затримання стало першочерговою справою державної ваги. "Служба має обґрунтовані дані, що терорист Захарченко та Тімофєєв на прізвисько "Ташкент" причетні до приготування кривавого теракту в українській столиці", - заявив голова СБУ Василь Грицак.

За його словами, Рубан збирався втопити Київ у ріках крові, готуючи масові вбивства звичайних людей і керівництва держави.

Найближче засідання Верховної Ради мало відбутися за участю президента і керівників силових відомств. У цей час Володимир Рубан зі спільниками готувались обстріляти із привезеної зброї парламент й інші урядові будівлі. Далі планувалось захоплення Ради, влаштувавши всередині вибухи, щоб убити державних діячів. Одночасно з цим мали статися збройні напади на помешкання перших осіб держави.

Хвилі кривавої ріки мали добратися до Майдану Незалежності. Вже у середині березня, під час чергового велелюдного зібрання, по натовпу спільники Рубана нібито збиралися відкрити хаотичний вогонь, включно із мінометів та гранатометів.

"Йшлося про тисячі загиблих. І як говорили їхні куратори з "ДНР" та Москви – має бути багато крові, багато трупів і має бути хаос. В наслідок чого, люди мають вийти на вулиці, а війська – повернутися з зони АТО і піти на Київ, щоб показати, що в Україні є громадянська війна", - повідомив Грицак.

Відомості про Володимира Рубана у білих плямах.

Із 1991 року - лейтенант у відставці з освітою льотчика-інженера. З початку 2004 до 2011 року, за інформацією спецслужб, займався видавничим бізнесом, публікуючи літературу за гроші російських провладних установ. Від 2013 року, за твердженнями СБУ, активно співпрацював із рухом "Український вибір" Віктора Медведчука. Втім, у самому русі запевняють, що Рубан не є і не був їхнім учасником. У 2014 році із початком бойових дій на Донбасі став відомий громадськості як керівник Центру визволення полонених.

Від переговорника до підозрюваного: що відомо про затриманого Володимира Рубана

Від переговорника до підозрюваного: що відомо про затриманого Володимира Рубана

Уже тоді Рубан не приховував – має особливі зв’язки на боці терористів. Українських заручників "Офіцерському корпусу" сепаратисти видавали нібито без викупу. Зрозуміло: обмін чи звільнення бранців – монополія Кремля й без їхньої волі така процедура не була б можливою. У 2016-му СБУ кидає перший камінь в надуспішного переговорника – мовляв, він відрекомендовується генералом спецслужб та фейково заявляє про перемовини щодо звільнень заручників. У 2017 році йому скасували дозвіл перетинати лінію розмежування. Причина – обхідними шляхами Рубан доправив нардепку Надію Савченко в окупований Донецьк наче для зустрічі з українськими бранцями.

9 березня Савченко збиралась взяти Рубана на поруки. "Я щиро поважаю офіцера Рубана за все, що він зробив в цій війні для України, для українців", - заявляла вона.

Під час судового засідання підозрюваний розповів, що його нібито підставили спецслужби, адже автомобіль, яким пересувався Рубан, нібито належав офіцеру з позивним "Кедр".

"Він мав бойове розпорядження і хотів його використати з метою переходу, переїзду в бік "ДНР" та назад. Я мав перевезти один товар на ту сторону і звідти забрати, зі слів "Кедра", меблі. Я виконував роль водія", - зазначив Володимир Рубан.

Але таке пояснення, коли досвідчений переговорник з терористами погоджується на роль простого водія для перевезення старих меблів, викликає великий сумнів. Сама СБУ ключову роль офіцера не коментує. У справі також фігурує Олег Мєзенцев, помічник Надії Савченко.

Також замовчується наразі роль Валерія Шашкіна, товариш Рубана і відставний офіцер батальйону "Київська Русь". "Якщо я – людина, яка знаходиться в списку цього слідчого як співучасник нібито, то я в Одесі. Ви мене заарештуйте і спробуйте потім якось довести, що я якусь участь в цьому беру. Я не знаю, як взагалі там опинився", - сказав Шашкін.

"У мене дуже велике переконання, що якщо Рубану потрібно було б привезти зброю – в нього знайшлись б ресурси і люди, щоб провозити вантажівками і привозити в комплекті повному. Я дивуюсь також тому, що будь-хто з офіцерів, які служили, служать в армії – розуміють, що головне – не зброя. Головне – організація і план дій", - додав фігурант справи.

Аби захопити такий об’єкт, як Верховна Рада, необхідна спеціально вишколена група диверсантів і повна бездіяльність правоохоронців.

Шашкін зазначив, що з Рубаном бачиться раз у півроку-рік. Востаннє це було нібито у листопаді 2017 року. "Встановлено, що Рубан раніше, у листопаді 2017 року, організував незаконне перевезення великої партії засобів ураження з непідконтрольної території так званої ДНР", - анонсував Василь Грицак.

Невідомим залишається відсутність даних про те, чи були будь-які інші затримання у цій справі.

Андрій Орляк

Фігурант у справі Рубана вперше прокоментував обвинувачення і підозри СБУ

Фігурант у справі Рубана вперше прокоментував обвинувачення і підозри СБУ

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація