Гучні скандали та "багаті" декларації. Цікаві факти про новачків у Кабміні Гройсмана

Гучні скандали та "багаті" декларації. Цікаві факти про новачків у Кабміні Гройсмана

Фото: ТСН.ua

14 квітня Верховна Рада затвердила склад уряду, де з'явилися нові прізвища.

У четвер, 14 квітня, Верховна Рада обрала новий Кабінет Міністрів на чолі із екс-спікером Володимиром Гройсманом. Вісьмом урядовцям часів Яценюка вдалося зберегти свої портфелі. Однак, багато міністерств очолили нові люди.

ТСН.ua дізнався цікаві факти та чутки навколо біографій та минулого нових держслужбовців, які склали присягу разом із прем'єр-міністром. 

Кар'єра нового першого віце-прем'єра Степана Кубіва рясніє різноманітними фактами. Зокрема,  під час масових антиурядових протестів 2013-2014 років майбутній урядовець був комендантом Будинку профспілок у Києві.

Вже у 2014 році Кубів очолив НБУ. Однак, саме його діяльності приписують емісію гривні в результаті якої різко впав курс національної валюти, яке Кубів виправдовував діяльністю попередньої влади. До початку політичної кар'єрі урядовець працював у банківській сфері, унаслідок чого став фігурантом кількох гучних справ.

У 2003 році податкова звинуватила працівників банку Кубіва у відхиленні від сплати податків в особливо великих розмірах.  А вже у 2008 році у банк увірвалися озброєні працівники податкової міліції та вилучили документи з розрахунково-касової діяльності філії за 2006-2008 роки. Працівників банку не випускали та відключили їхні телефони.

Тоді у податковій атаку пояснили боротьбою з незаконною конвертацією грошей. Зазначимо, що новообраний перший віце-прем'єр у 2015 році задекларував 4 земельні ділянки, 3 квартири, два будинки, дві автівки  та 5 одиниць "іншого нерухомого майна".

Того ж року Кубів пожертвував 409 тисяч гривень (при зарплаті 79 тисяч на рік) заснованій ним Громадській організації "Мистецький фонд ім. Короля Данила".

Степан Кубів / Фото: УНІАН

У новому Кабміні політичну династію продовжує Іванна Климпуш-Цинцадзе, яка зайняла посаду віце-прем'єр-міністра з питань Євроінтеграції.

Донька українського політика та дипломата Ореста Климпуша почала кар'єру як логопед у дитячій поліклініці. Однак згодом пішла по стопах батька.

Втім, політичні сили батько та донька обирали різні: Климпуш змінив декілька фракцій, зокрема, фракції політичної партії "Відродження", партії "Єдина Україна", у той час як новообрана віце-прем'єр є нардепом від фракції президента.

Не тільки батько, але й чоловік нового урядовця має дипломатичну кар'єру. Арчіл Цинцадзе - грузинський дипломат, який у 90х роках під час збройного абхазо-грузинського конфлікту командував взводом.

Слід зауважити, що, згідно декларації Климпуш-Цинцадзе, за 2015 рік вона заробила  83 тисячі гривень, у той час як її родина отримала прибуток у більше ніж 1,6 мільйона гривень.

Іванна Климпуш-Цинцадзе / Фото: УНІАН

Сім'я нового члена уряду, яка має двох доньок, володіє великою кількістю майна, зокрема, двома земельними ділянками, двома будинками, п'ятьма квартира та двома авто.

Багаторазовий народний депутат України від різних фракцій, а нині – новообраний міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, -  може похизуватися неабиякими спортивними досягненнями.

У 2003 році, коли Насалик займав посаду мера Калуша (Івано-Франківська область), він посів третє місце у змаганнях за Кубок України з бодібілдингу, фітнесу та атлетизму за версією Всесвітньої федерації WBPF.

Зазначимо, що у декларації нового міністра за 2015 рік вказано дохід у розмірі 81 122 гривень. Однак родина Насалика заробила більше 1,5 мільйона гривень, з яких 745 тисяч – завдяки підприємницькій діяльності. Судячи з декларації, родина Насаликів володіє дев'ятьма авто.

Ігор Насалик

У новому Кабміні продовжила освітній шлях нова очільниця Міносвіти Лілія Гриневич. Маючи дві вищі освіти (біохімік та економіст-менеджер) саме Гриневич створювала систему зовнішнього тестування в Україні і була першим директором Українського центру оцінювання якості освіти.

Нова міністр освіти є кандидатом педагогічних наук та, згідно із декларацією, практично третю частину своїх доходів (40 тисяч гривень) здобула завдяки науковій діяльності. 

Володимир Гройсман та Лілія Гриневич / Фото: УНІАН

Новина про призначення Олександра Данилюка на посаду Міністра фінансів спровокувала гучне обговорення у ЗМІ двох його ймовірних незадекларованих компаній за кордоном.

За словами представника організації "Громадський контроль" Ігоря Прохоренка, Диналюк вказаний в якості директора в двох фірмах Rurik Real Estate Investment Limited і CEE Investment & Advisory LLP, зареєстрованих в Лондоні

Однак, у декларації урядовця за 2015 рік свідченння про компанії та про 457,6 тисячі фунтів стерлінгів на рахунку Rurik Real Estate Investment Limited відсутні. Натомість у документі про доходи вказаний прибуток у 177 985 грн, з них - 177 010 грн зарплата, призи і виграші - 975 грн. Члени сім'ї доходів в країні не мали.

В той же час за кордоном Данилюк, який працював заступником голови адміністрації Порошенка та керівником Координаційної ради реформ при Януковичі,  в 2015 році отримав дохід 11 152 фунтів стерлінгів, що дорівнює в еквіваленті 396 230 грн.

До слова, у кар'єрі нового міністра екології та природніх ресурсів Остапа Семерака теж не обійшлося без гучного скандалу. У 2014 році в уряді Арсенія Яценюка Семерак займав крісло Міністра Камбіну.

Тоді група нардепів, зокрема, Костянтин Бондарєв, Володимир Полочанінов, Леонід Даценко та Геннадій Зубко, який у Кабміні Гройсмана став колегою Семерака, вимагали позбавити  урядовця портфеля.

Народні обранці зареєстрували у ВРУ проект постанови про звільнення, пояснивши вимогу непрофесіоналізмом Семерака, "що стало причиною втрати довіри до нього з боку народних депутатів України, членів Кабінету міністрів України та громадськості".

Семерак за свою політичну кар'єру змінив немало політичних сил: фракцію ПРП "Реформи-центр", депутатську групу "Реформи", фракцію "Наша Україна", фракцію партії "Реформи і порядок", Громадянський блок "Пора-ПРП", та фракцію "БЮТ".  До обрання у Кабмін працював нардепом восьмого скликання від партії "Народний фронт".

Володимир Гройсман та Остап Семерак / Фото: УНІАН

Колишній заступник, а віднині - Міністр інфраструктури Володимир Омелян запам'ятався українцям, коли назвав росіян "ординцями, лузерами та рабами". Ще Омелян був активним прихильником декомунізації назв низки портів і залізниць України.

Однак не обійшлося і без пліток навколо нового урядовця. У ЗМІ подейкують, що дружина Омеляна, займаюсь підприємницькою діяльністю як дизайнер, порушує закон, оскільки продає одяг за валюту готівкою, не вказуючи дохід у декларації.

Цікавим є й те, що у власній декларації за 2013 рік очільник Мінінфраструктури зазначив, що має автомобіль Porsche Cayenne, а в 2014 - вже Шкоду Суперб. У той час заробітна плата чиновника становила у 2014 році – 17 тис, а у 2013 – 13 тисяч.

Новий очільник Міністерства аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий у  2007 році був визнаний найкращим фінансовим директором України за оцінками Міжнародного інституту Адама Сміта.

Пізніше у 2008 році за версією журналу "Компаньйон" Кутового назвали одним з 10 кращих фінансистів України. Урядовець, який народився у багатодітній родини, удруге одружений на тележурналістці Антоніні Гапченко. Однак, скандали не оминули й кар'єри екс-заступника керівника фракції "БПП" у ВРУ.

Громадські активісти та деякі ЗМІ пов'язують імя Кутового із нелегальними та напівлегальними схемами забудови Києва у 2000х роках. Подейкують, що у середині 2000 років головним забудовником столиці була компанія "XXI століття" Лева Парцхаладзе і саме нардеп спочатку від "УДАРУ", а потім від "БПП" Кутовий був його помічником.

Крім того, компанію А1, якою він керував, звинувачують у рейдерських діях. Саме таке ймовірне "темне минуле" сплило під час передвиборчої кампанії у 2012 році, коли рух "За чесні вибори" почав висвітлювати певні подробиці біографії майбутнього міністра. 

Тарас Кутовий / Фото: УНІАН

У міністра з питань вимушених переселенців, зони АТО і окупованих територій Вадима Черниша доволі великий послужний список: у 2004 році - довірена особа Віктора Ющенка, з 2005-го став заступником губернатора Кіровоградської області, пізніше сам очолив місцеву ОДА. За деякими даними, його кандидатуру на посаду міністра з питань АТО активно лобіював впливовий депутат Олександр Третьяков, який на фракції публічно заявив, що не розуміє, чому віце-прем'єрство з питань АТО віддають Володимиру Кістіону - людині з Вінниці.

Новий старий міністр культури Євген Нищук добре відомий всім по Євромайдану. Власне він був голосом Майдану як у 2004 році, так і під час Революції гідності. Нищук вже обіймав посаду міністра у першому уряді Яценюка. Зараз він працює в театрі "Сузір'я". Знімався у фільмах: "Ізгой", "Острів любові", "Прощання з Каїром", "Братство", "Залізна сотня", "Владика Андрій", "Серце світу", "Диво". Озвучував картини "Володар кілець", "Гаррі Поттер", "Олександр" та інші.

4 квітня, одразу після утвердження його кандидатури на пост прем'єра, оприлюднив свою декларацію. Згідно з нею, за 2015 рік він заробив 194 тисяч гривень, з який 189 тисяч – зарплата. У власності міністра квартира площею 68 кв. м, у власності сім'ї - квартира площею 42 кв. м, інформації про транспортні засоби немає. На банківських рахунках у Нищука – 240 тисяч гривень.

Євген Нищук / Фото: УНІАН

Новий міністр соціальної політики Андрій Рева вважається одним "зі своїх" людей Гройсмана. Був його заступником, коли той був мером Вінниці. Цікавий факт з його біографії - навчання в Ленінградському вищому військово-політичному училищі ім. Ю. Андропова.

Але в офіцера-замполіта Реви є ще й юридична освіта. Крім того, з 1989 по 1995 рік він викладав історію в одній зі шкіл Вінниці, пізніше очолював міський комітет профспілки працівників освіти і науки.

У міську владу прийшов в 1990-ті з подачі мера Вінниці Дмитра Дворкіса, і відтоді не залишав її. За можливість пересісти в міністерське крісло Рева має дякувати Володимиру Гройсману. У бесідах з вінницькими журналістами заступник мера любить розповідати про свої заняттях фізкультурою, гру на фортепіано, та й взагалі запрошує їх до себе в гості.

Сам живе у селі Тяжилові на Вінничині, має трикімнатну квартиру площею 62 кв. м. Сам Рева говорить, що ніколи не хотів переїжджати у великий будинок чи престижний район.

Андрій Рева / Фото: Вінницька міська рада

Віце-прем'єр-міністр з питань АТО і окупованих територій Володимир Кістіон - ще один вінницький друг Гройсмана. Нова робота в уряді - це шанс для Кістіона нарешті позбутися приставки "заступник" на своїй посаді. Коли Гройсман був мером Вінниці, Кістіон працював його заступником.

Коли вперше стало відомо, що віце-прем'єром з питань АТО стане Кістіон у регіональних ЗМІ почала з'являтися інформація про те, що він був причетний до створення вінницького бастіону тітушек. Також деякі ЗМІ його прозвали "королем тітушек". Однак на часі не зрозуміло, ця інформація була "вкидом" чи ні.

Міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко - теж друг Гройсмана. Проте у 32-річного Саєнка міністерський портфель пробуде всього лише на місяць. Вже в травні його відомство буде реорганізовано в Секретаріат Кабміну. А Саєнко отримає посаду Головного секретаря Кабміну. Хоч Саєнко і числиться у "вінницькій колоді", він - киянин.

14_4_new_kab_13

Повʼязані теми:

Наступна публікація