Харківські угоди Януковича призвели до анексії Криму - Яценюк

Харківські угоди Януковича призвели до анексії Криму - Яценюк

Фото: УНІАН

Політик запевнив, що Янукович мав тісні дружні стосунки з російською владою.

Харківські угоди, підписані позбавленим звання президента Віктора Януковича та лідером РФ Дмитром Медведєвим 2010 року, легітимізували перебування російських військ в Україні й дали Росії можливість окупувати українську територію.

Про це заявив колишній прем’єр-міністр України, лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк під час надання свідчень у справі про державну зраду Віктора Януковича в Оболонському районному суді Києва.

"Прийняття рішення про Харківські угоди фактично легітимізувало перебування російських військ на території України і дало можливості для російських збройних сил здійснювати незаконну анексію української суверенної території. Янукович пішов на те, щоби неконституційно подовжити термін перебування іноземних військ, а саме російського чорноморського флоту на території української держави до 2042 року. У тому числі й це рішення призвело до незаконної анексії української території. І під цим рішенням стоїть підпис Віктора Януковича", - сказав він.

За словами Яценюка, Янукович мав тісні дружні стосунки з владою РФ, а президент Путін і потім президент Медведєв "чітко заявили про те, що Україна перебуває у сфері зовнішньополітичних інтересів РФ".

"Більш того, починаючи з його перебування ще на посаді прем'єр-міністра України, зовнішня і внутрішня політика Віктора Януковича була спрямована на те, щоб зреалізувати зовнішню політику Російської Федерації", - наголосив політик.

На думку екс-прем’єра, для РФ було вкрай важливо зупинити поступ України на шляху до членства в НАТО, попри те, що це було чітко визначено законодавством України. Зокрема, Яценюк нагадав, що після обрання на посаду президента 2010 року одним із перших указів Януковича було скасування комісії щодо набуття членства України в НАТО.

"Це був перший указ, який фактично напряму суперечив основам національної безпеки української держави. Окрім того, Віктор Янукович вносить до парламенту законопроект про внесення змін до закону України про основи національної безпеки, де вилучається питання щодо членства в НАТО як кінцева мета України для забезпечення власної безпеки", - додав він.

Окремо Яценюк прокоментував ключову причину підписання Харківських угод: "Їхня мета була наступна – начебто запропонувати Україні знижку на газ, що було чистою химерою, адже це не відповідає дійсності, це не була знижка. Тоді Росія встановила неринкову ціну на газ для української держави", - резюмував політик.

Нагадаємо, також Яценюк на суді заявив, що життю Януковича перед втечею нічого не загрожувало.

"Жодної інформації про загрозу життю і здоров'ю президента Януковича не було. Це підтверджується ще і тим, що Янукович особисто відмовився від державної охорони", - сказав він.

Повʼязані теми:

Наступна публікація