Хай живе Мінськ-3. Реакція політиків та експертів на указ Путіна про визнання "паспортів" бойовиків

Хай живе Мінськ-3. Реакція політиків та експертів на указ Путіна про визнання "паспортів" бойовиків

Фото: Facebook.com/Ілля Яшин

Експерти переконані, що Захід не послабить санкції проти Росії.

У суботу, 18 лютого, ввечері стало відомо, що президент Росії Володимир Путін підписав указ, яким визнав легітимність "паспортів" і "документів", які видають бойовики "ДНР" і "ЛНР" на окупованому Донбасі. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров пояснив, що це було зроблено "суто з гуманітарних міркувань" - мовляв, обділені жителі Донбасу мають право подорожувати у справах та до своїх родичів у Росії, тож Путін і підписав указ, дія якого буде тимчасовою.

Влада України різко відреагувала на указ Путіна. Президент Петро Порошенко наголосив, що Кремль учергове визнав, що саме він організував війну на Донбасі та постійно порушує міжнародне право, а також зазіхає на суверенітет України. Нардеп Борислав Береза взагалі порівняв ситуацію, що Путін визнав "паспорти" терористів, із приказкою, "коли собаці нех*р робити, то вона лиже" одне місце. Як відреагували українські політики та експерти на скандальний указ Путіна, читайте в добірці ТСН.ua.

ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ПЕТРО ПОРОШЕНКО:

"Я проінформував віце-президента (США Майка Пенса) про нещодавнє рішення президента Путіна про визнання "паспортів" окупованих територій так званих "ЛНР" та "ДНР". Для мене це є черговий доказ дії російської окупації, російського порушення міжнародного права. Дуже символічно, що це відбулося цинічно під час проведення Мюнхенської конференції з безпеки".

МІНІСТР ЗАКОРДОННИХ СПРАВ УКРАЇНИ ПАВЛО КЛІМКІН:

"Це (підписаний Путіним указ) - логіка свідомої ескалації, яка проходить через Авдіївку. І це логіка не лише мілітарної, а й гуманітарної ескалації. Цей указ абсолютно, фундаментально суперечить самій логіці Мінських домовленостей, і ми прекрасно розуміємо, для чого це зроблено".

ЗАЯВА МІНІСТЕРСТВА ЗАКОРДОННИХ СПРАВ УКРАЇНИ:

"В Україні рішуче засуджують та не визнають ухвалення Кремлем указу про визнання так званих документів, що видані на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України.

Це, де-факто, є визнанням контрольованих Росією на окупованих українських територіях Донбасу нелегітимних органів влади.

Російська сторона вкотре порушує державний суверенітет і територіальну цілісність України, свої міжнародні зобов'язання, фундаментально порушує Мінські домовленості.

Закликаємо наших міжнародних партнерів посилити тиск на Росію з метою неухильного виконання нею Мінських домовленостей та повернення Кремля в міжнародне правове поле".

СЕКРЕТАР РНБО ОЛЕКСАНДР ТУРЧИНОВ:

"Підписавши цей указ, Путін юридично визнав квазідержавні терористичні угруповання, які до цього як фіговий листок прикривали окупацію Росією частини Донбасу. Такий крок Кремля повністю перекреслює мінський процес і дорівнює заяві Росії щодо виходу з нього".

ГОЛОВА ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ВІЙСЬКОВО-ЦИВІЛЬНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ ПАВЛО ЖЕБРІВСЬКИЙ:

"Я думаю, що сьогодні іншого формату, як мінська переговорна група та "нормандський" формат, поки немає. Або тоді потрібно якийсь інший формат знаходити, але поки що ми повинні працювати в тому форматі, в якому існуємо. Зрозуміло, що це має бути невідкладно, я думаю, що так і буде, скликані і мінська переговорна група, і знову-таки запропонована зустріч у "нормандському форматі", тому що це змінює той порядок денний, який прописаний в Мінських угодах. Мало того, що він (Путін) не виконав те, що повинен був виконати – відпустити полонених, відновити контроль за кордоном, так він ще знехтував усім, чим можна знехтувати, фактично визнавши частину території під своєю юрисдикцією – юрисдикцію квазіреспублік".

КОЛИШНІЙ ПРЕМ'ЄР-МІНІСТР УКРАЇНИ, ЛІДЕР ПАРТІЇ "НАРОДНИЙ ФРОНТ" АРСЕНІЙ ЯЦЕНЮК:

"Президент Путін вирішив визнати всі документи, видані в самопроголошених "Донецькій і Луганській республіках". У цей самий час пан Лавров на Мюнхенській безпековій конференції заявив, що вони дотримуватимуться Мінських домовленостей. Це просто інший світ. Після такого рішення російського президента Кремль практично вийшов з Мінських угод".

НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ БОРИСЛАВ БЕРЕЗА:

"Путін визнав "паспорти" терористів "ДНР" і "ЛНР". Чудова ілюстрація приказки, коли собаці нех*р робити, то вона лиже я*ця. Боюся поцікавитися, що наступне лизати будуть. Але це точно не наші проблеми".

МІНІСТР ІНФРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ ВОЛОДИМИР ОМЕЛЯН:

"Я думаю, все, що робить Росія в останні роки, вона просто наближає свій кінець як держави і як країни, яку досі очолює Путін. Тому, так, безумовно, це сюрприз для багатьох (визнання документів, виданих "Л/ДНР"), але без будь-яких правових наслідків. Я не думаю, що є далекоглядна стратегія путінської команди в цьому кроці… Всі ці спроби будуть швидко завершені. Я більш ніж переконаний, тому що санкції впливають, армія України відстоює українську державність, і ми вперше за багато десятиліть в єдиній коаліції з Заходом".

ПОЛІТОЛОГ ТАРАС БЕРЕЗОВЕЦЬ:

"Визнання Путіним документів, виданих в ОРДЛО, яке ще й збіглося за часом з початком Мюнхенській конференції з безпеки, яскрава ознака, що істерика охопила Кремль. У Путіна в останні місяці все пішло шкереберть, і Трамп не виправдав, і Лукашенко пустує, і Воронченко втік. На перший погляд, таке рішення створює проблеми для мирного врегулювання. Але головний підсумок полягає в тому, що Росія таким кроком вивела себе за рамки Мінського процесу, юридично визнавши самопроголошені республіки. У сухому залишку, Україна тільки виграє від такого повороту подій, оскільки Путін своїми руками зруйнував довго вибудовувану складну комбінацію швидкого повернення окупованих територій на своїх умовах. Що ще більш важливо, така нахабна демонстрація для Майка Пенса і Ангели Меркель призведе тільки до того, що скасування або пом'якшення санкцій тепер точно не відбудеться. За фактом, Мінськ-2 тепер точно мертвий. Хай живе Мінськ-3".

Повʼязані теми:

Наступна публікація