Холодна зустріч: Лавров зустрів Тіллерсона крижаними зауваженнями через удар по Сирії - Reuters

Холодна зустріч: Лавров зустрів Тіллерсона крижаними зауваженнями через удар по Сирії - Reuters

Фото: Reuters

Держсекретар США стримано відповів російському високопоставленому чиновнику.

У Москві відбулася зустріч держсекретаря США Рекса Тіллерсона із главою МЗС РФ Сергієм Лавровим.

Враженнями від зустрічі ділиться Reuters.

Офіційний маршрут Тіллерсона в Москві розпочався із зустрічі із Лавровим у залі в МЗС. У вступному слові Лавров привітав Тіллерсона крижаними зауваженнями, говорячи про ракетний удар по Сирії.

Також перед початком переговорів Тіллерсона і Лаврова один високопоставлений російський чиновник вказав на "примітивність" і "хамство" американської риторики. "Ми сподіваємося, що це не стане субстанцією американської політики", - сказав заступник міністра закордонних справ Сергій Рябков.

Тіллерсон повівся більш дипломатично і відкалібровано відповів на зауваження росіян. Мовляв, відмінності у політиці існують, але слід зрозуміти, які є перспективи звуження цих відмінностей.

"Я з нетерпінням чекаю дуже відкритого, відвертого обміну, щоб ми могли краще визначити американсько-російські відносини", - сказав він Лаврову.

Нагадаємо, Тіллерсон закликав РФ визначитися, з ким вона хоче бути союзником -  з Америкою чи режимом президента Сирії Башара Асада, Іраном та ісламістською організацією "Хізбалла". Про це повідомляє Associated Press.

Тіллерсон наголосив, що наразі незрозуміло, чи Росія несерйозно сприйняла своє зобов'язання позбавити Сирію від хімічної зброї або була просто некомпетентною. На думку держсекретаря, ця відмінність "не має великого значення для мертвих". 

Раніше журналіст "Голосу Америки" Стів Херман повідомив, що зустріч з Путіним зникла з розкладу державного візиту Тіллерсона до Москви. Вчора ввечері Пєсков повідомив, що президент Росії Володимир Путін не зустрінеться із Тіллерсоном 12 квітня. Він не сказав, чому Путін не планував зустрітися з Тіллерсоном.

Цей крок може свідчити про зростання напруженості між США та Росією після того, як американці завдали ракетного удару по сирійській авіабазі у відповідь на хімічну атаку уряду Сирії 4 квітня у містечку Хан-Шейхун, у результаті якої загинули і отримали поранення сотні невинних сирійців, в тому числі жінки і діти.

Напередодні візиту до Росії Тіллерсон також поговорив телефоном із президентом України Петром Порошенком

У Кремлі продовжуються переговори Путіна з Тіллерсоном та Лавровим

У Кремлі продовжуються переговори Путіна з Тіллерсоном та Лавровим

Повʼязані теми:

Наступна публікація