Хто керує "Батальйонним братством". Розслідування ТСН.ua

Хто керує "Батальйонним братством". Розслідування ТСН.ua

Фото: ТСН.ua

Невідомі подробиці біографії лідерів організації.

В'ячеслав Фурса / Фото: ТСН.ua
Київська міліція відзвітувала про успішну операцію: 6 лютого було затримано голову ГО "Всеукраїнське батальйонне братство" В'ячеслава Фурсу. Його силовики звинуватили у злісному хуліганстві під час акцій біля Адміністрації президента 4 лютого.

За два дні до цього члени "Братства" палили шини коло Міноборони протестуючи проти розформування батальйону "Айдар". Самі айдарівці мітинг не підтримали, натомість російські ЗМІ охоче підхопили цю тему, повідомивши про масові акції протесту в українській столиці.

ТСН.ua пробував з'ясувати, чиї інтереси насправді відстоює "Братство" і кому вигідна діяльність організації.

ГО "Всеукраїнське батальйонне братство" було створено наприкінці листопада 2014 року. Серед його засновників - Фурса, а також його заступники Костянтин Ільченко та Валерій Шашкін.

Проводити масові акції "Братство" розпочало кілька тижнів тому. Їх мета, стверджує Шашкін, - залучити політичне і військове керівництво до "відповідальності за ті провали, бездарність, за ту безвідповідальність та відвертий саботаж, який відбувається в центральних органах влади".

Київ сколихнули мітинги біля центральних органів влади

Київ сколихнули мітинги біля центральних органів влади

Проте до керівництва організації виникає чимало запитань. В'ячеслав Фурса — лідер з неоднозначною репутацією. На його сторінці у Facebook зазначено, що він боєць 25-го батальйону "Київська Русь". Так само його представляють у соцмережах та прес-релізах його соратники.

Однак у самому батальйоні ТСН.ua розповіли, що Фурса був у них всього два тижні, на передову не їздив, а згодом направився проводити передвиборчу кампанію, під час якої активно використовував ім'я батальйону.

"Ми приїхали 20 серпня, зайшли у Дебальцеве, Фурса приїхав у жовтні, два тижні побув, потім взяв відпустку за власний рахунок і поїхав балотуватися у народні депутати. Коли балотувався, то казав, що від 25-го батальйону, хоча ніхто із керівництва батальйону не уповноважував його це робити, посилатися на ім'я батальйону. Після закінчення цієї виборчої кампанії він приїхав на два дні і потім знову поїхав геть. Ви знаєте, у своїй передвиборчій компанії Фурса написав, що дав на батальйон 6 млн грн, ми цих грошей не бачили", - розповів заступник начальника штабу 25-го штурмового батальйону "Київська Русь" з позивним "Вампір". На часі Фурса не перебуває у штаті батальйону, а знаходиться у підпорядкуванні ОК "Північ", додав військовий.

За два тижні, що Фурса провів у батальйоні, він ніяк не проявив себе."Бійці його ніяк не характеризували. Він Ніхто і звуть його Ніяк", - зазначив "Вампір", уточнюючи, що і про діяльність "Батальйонного братства" у "Київській Русі" нікому не відомо.

Насправді Фурса - підприємець з Вишгорода. Минулого року він балотувався у Верховну Раду від "Правого сектору" по 96-му округу, але програв, набравши трохи більше 5% голосів.

Примітно, що до виборів він керував штабом "ПС" на Київщині. У травні 2014 року програма "Гроші" проводила власне розслідування, під час якого з'ясувала, що бізнесмен міг бути класичним кримінальним авторитетом.

Місцева журналістка розповіла, що Фурса був відомим бандитом у Вишгородському районі: "Фурса - це кримінальний авторитет 90-х. Дуже відомий у Вишгороді та Вишгородському районі. Він просто вбивав людей, у нього кров на руках".

Криміналом на Київщині заправляє голова штабу "Правого сектора" - "Гроші"

Криміналом на Київщині заправляє голова штабу "Правого сектора" - "Гроші"

Тоді лідер "Правого сектору" Дмитро Ярош запевнив, що кримінальних авторитетів у них немає. А сам Фурса такі обвинувачення відкидав.

ТСН.ua не вдалося зв'язатися з Фурсою до моменту його затримання. Ільченко повідомив, що В'ячеслав перебуває у "режимі безпеки" та не дає коментарів.

Костянтин Ільченко / Фото: ТСН.ua
Сам Ільченко родом зі Свердловська Луганської області. Він неодноразово балотувався на різні посади, зокрема на міського голову, народного депутата. І хоча з міста Ільченко виїхав ще у травні-червні 2014 року, розказувати про нього у Свердловську бояться нібито через підконтрольних йому луганських бойовиків.

Лише на умовах анонімності один з колишніх знайомих Ільченком у Свердловську повідомив, що останній нібито пов'язаний з колишнім головою Адміністрації президента України Віктором Медведчуком, а на даний момент люди Ільченка чергують на блокпостах "ЛНР" у Луганській області.

Сам Ільченко у коментарі ТСН.ua відкинув будь-які звинувачення у зв'язках із Медведчуком. "Зараз про нас будуть говорити, що у нас зв'язки з невідомо ким. Що значить Медведчук? Медведчук стоїть за розділ України, за передачу України Росії. А ми говоримо про те, що ми маємо перемогти Росію та відновити кордон. То як ми можемо бути поряд із Медведчуком?" - заявив Ільченко.

Натомість заступник лідера "Братства" запевнив, що бачить "зв'язок Москви та офіційного Києва", який не бажає введення воєнного стану.

У СБУ вважають інакше. 4 лютого голова спецслужби Валентин Наливайченко оголосив про затримання підполковника Генштабу Михайла Чорнобая за підозрою в організації штурму Адміністрації президента та проведенні підривної діяльності в українській армії.

Фото: ТСН.ua

Затриманого інструктора одного з добровольчих батальйонів, який надавав бійцям неправдиву інформацію про завищені втрати сил АТО і розвивав агентурну мережу для цієї підривної діяльності, Наливайченко напряму пов'язав із "Батальйонним братством".

На часі ТСН.ua не вдалося отримати детальний коментар від СБУ щодо зв'язку Чорнобая з "Батальйонним братством".

Поки провина жодного з керівників і членів "Братства" не доведена, ТСН.ua попросив прокоментувати діяльність організації відомих політичних експертів.

Фото: УНІАН
Віталій Бала:

- Правильні речі треба говорити і робити, але це не робиться у такий спосіб, у який вони це роблять.

Це технологія розхитування ситуації в країні, яку дуже хоче втілити в життя пан Путін. І ці провокативні дії слугують технології дестабілізації ситуації всередині країни в Києві.

Це не є продуктом Кремля, але вони грають на руку Путіну. Багато речей, які відбуваються, можуть використовуватися проти президента, який є водночас верховним головнокомандувачем.

Можна критикувати [владу], але я вважаю, що поки ми не виграли війну, усі такі дії сприяють тій меті, яку ставить перед собою агресор - Росія та Путін. Так і з цим "Братством".

Тарас Березовець:

- Це зробили насамперед російські спецслужби. Вони зацікавлені у тому, щоб створити картинку для російського телебачення. Плюс - це така спроба розхитування української внутрішньої ситуації. Путін щиро вірить у те, що Майдан організували американці за $ 10 млрд. І він думає, що якщо профінансувати - можливо, навіть не 5, а $ 1-2 млрд - то можна так само сьогодні прибрати і Порошенка. І Путін вважає, що прибирання Порошенка - це є запорука того, що Україна стане більш договороспроможною. Тому він робить все можливе, щоб створити такий штучний Майдан. Тому наймаються як провокатори всередині України, так і відверті зрадники із числа армії, і всередині батальйонів - ті, хто готовий за гроші організовувати таке.

На сьогоднішній день, оскільки немає великого незадоволення, то ці акції ніякого результату не дадуть.

Фото: Радио Свобода
Андрій Піонтковський:

- "Батальйонне братство" - це путінські провокатори. Це те, що потрібно Путіну - створити вакуум влади. Ось дивіться, який сценарій. Це така двоходівка, такі кліщі психологічні: Порошенко підписує мирну угоду, тому крики "Порошенко - зрадник" різко посилюються. "ББ" обростає новим м'ясом. Йде брати органи влади. Звідкись з-під землі з'являється кілька сотень або тисяч зелених чоловічків, які сидять тут у Києві, я вас запевняю, вже цілий рік і готуються до цієї години "ікс".

У результаті в Києві виникає обстановка хаосу, влаштовуються провокації з масовою загибеллю мирних жителів. У цих місцях з-під землі виростають "Лайф ньюз", "Раша тудей" і "Раша 24". І той миротворчий контингент, який вже зовсім легально розмістився в Донецькій і Луганській областях, терміново кидається в Київ рятувати мирних жителів. Я сподіваюся, що в Києві розуміють, що це за "ББ", що це за третій Майдан, і знайдуть сили цьому протистояти.

Повʼязані теми:

Наступна публікація