Хто успадкував ГПУ після Шокіна. Досьє на успішного кар'єриста Севрука

Хто успадкував ГПУ після Шокіна. Досьє на успішного кар'єриста Севрука

Фото: УНІАН

Юрій Севрук почав з житомирської прокуратури та впевнено крокував кар'єрними сходинками до т.в.о. генпрокурора України.

29 березня Верховна Рада дозволила президенту звільнити генпрокурора Віктора Шокіна. Сам Шокін з таким рішенням не сперечається, але залишає у ГПУ свого першого заступника Юрія Севрука, який зараз сумлінно виконує його обов'язки.

Севрука було призначено першим заступником у розпал справи "діамантових прокурорів", яку зараз намагаються зам'яти. Попередником Севрука був Гузир, якому довелося подати у відставку через звинувачення у покриванні прокурорів-хабарників і втручанні у "діамантову" справу. Обидвох - і Гузиря, і Севрука - називають людьми Шокіна. Принаймні у внутрішньому протистоянні з іншими заступниками генпрокурора Сакварелідзе і Каськом, яке склалося через цю гучну справу, вони були на боці Шокіна.

Відтак, незважаючи навіть на можливу відставку Шокіна, керування ГПУ лишається у руках лояльної йому людини. Запитання - чи надовго - поки не має відповіді.

ТСН.ua зібрав досьє на Юрія Севрука.

Біографія

Севрук народився у Житомирі, де довгий час і працював - після випуску з Національної юридичної академії ім. Ярослава Мудрого у 1997 році. До речі, до прокурорської кар'єри встиг попрацювати столяром у виробничому об'єднанні "Житомирдерев".

Починав Столярчук із позиції стажера на посаді старшого слідчого житомирської прокуратури, на якій провів майже рік. Старшим слідчим Севрук працював до липня 1999 року. Після того до листопада 2001 року був старшим слідчим слідчого відділення прокуратури. Ще майже рік Севрук віддав посаді заступника Новоград-Волинського міжрайонного прокурора Житомирської області.

У жовтні 2002 року Севрук дослужився до керівної посади - став начальником відділу нагляду за дотриманням законів органами СБУ, митної та прикордонної служб. І ще за рік - у січні 2003-го - кар'єрні сходи привели Севрука до ГПУ на посаду прокурора, де він також стежив за співробітниками СБУ, митної та прикордонної служб.

З тою самою періодичністю у рік Севрук змінив кілька керівних посад у Генпрокуратурі. Займався досудовим слідством, наглядав за дотриманням законів органами внутрішніх справ тощо.

До свого звільнення Шокін встиг звільнити Давіда Сакварелідзе

До свого звільнення Шокін встиг звільнити Давіда Сакварелідзе

Два роки - з грудня 2010-го до грудня 2012 року - Севрук провів на посаді прокурора Подольського району Києва, після чого знову повернувся у Генпрокуратуру.

За часів генпрокурора Віталія Яреми Севрук обіймав посади заступника керівника кількох відділів, а в лютому 2015 року, коли генпрокурором було призначено Шокіна, Севрук став начальником Головного управління нагляду в кримінальному провадженні ГПУ. Причому він замінив на цьому місці Володимира Гузиря, який тоді був призначений заступником генпрокурора. На цій посаді Севрук пробув до 28 липня 2015 року, коли Шокін призначив його своїм першим заступником.

Здобутки

Незважаючи на чутки щодо дій, які не личать прокурору, наразі можна говорити лише про те, що Севрук зробив або чого не зробив на посаді першого заступника. 

Так, наприклад, у вересні 2015 року Севрук заявляв про те, що прокуратура розслідує справи п'ятьох високопоставлених чиновників часів Януковича і начебто одне провадження вже направлено до суду. Однак і досі невідомо, про яке саме провадження тоді йшлося.

Справи скоріше закривають, аніж розслідують. Як, наприклад, сталося з провадженням проти екс-чиновників "Нафтогазу", братів Сергія та Олександра Кацуб.

Регалії

Фото: УНІАН
Після останнього призначення у Мережі почали активно обговорювати медаль "За працю і звитягу", яку Севрук отримав у 2010 році з рук президента Віктора Януковича. Загалом Севрук має чимало нагород, серед них: Орден княгині Ольги ІІІ ступеня, нагрудні знаки "Подяка за сумлінну службу в органах прокуратури" III і II ступенів, "Почесний працівник прокуратури України".

У червні 2015 року президент Петро Порошенко присвоїв Севруку чин державного радника юстиції 3 класу, який рівнозначний званню генерал-майора.

Родина

Про родину Севрука відомо небагато. Він одружений, має двох дітей. З дружиною він навчався в академії, а потім прийшов працювати в прокуратуру. Батьки Севрука, з його слів, живуть у Житомирі.

Доходи

Свіжої декларації за 2015 рік наразі у відкритому доступі немає, але у 2014 році Севрук задекларував 370 тис. 650 грн сукупного доходу. З них майже 267 тис. грн - це зарплата у ГПУ і доволі непогана - виходить більше 22 тис. грн на місяць.

Ще 104,7 тис. грн Севрук отримав як дивіденди. Водночас на рахунку в банку він мав більше півмільйона гривень, як і члени його родини.

При цьому Севрук не зареєстрував жодної автівки або іншого транспортного засобу. Такж він стверджує, що має лише одну квартиру площею 104,5 кв. м.

Повʼязані теми:

Наступна публікація