Хто отримає найбільші міста України. Політологи розповіли про несподіванки виборів мерів-2015

Хто отримає найбільші міста України. Політологи розповіли про несподіванки виборів мерів-2015

Фото: Reuters

В обласних центрах, де лідерам гонки не вистачило лише кількох процентів до перемоги, зараз тривають активні кулуарні перемовини.

Фото: Reuters
Українці застигли в очікуванні офіційних результатів виборів мерів обласних центрів, які пройшли 25 жовтня. Адже у тих містах, де жоден з кандидатів не набрав 50% голосів плюс один, 15 листопада буде проведений другий тур.

За даними екзит-полів, лише три обласних центри обрали мерів в один тур - Харків обрав Геннадія Кернеса (59%), Тернопіль віддав перевагу Сергію Надалу (60%), Вінниця - Сергію Моргунову. Проте в останньому випадку, голова Вінницького Комітету виборців України не зміг озвучити кількісний показник Моргунова через занадто низьку явку на виборах (близько 39%). За такої явки похибка може бути дуже великою.

За попередніми даними у 3 містах України в першому турі визначилися із мером

За попередніми даними у 3 містах України в першому турі визначилися із мером

У решті великих обласних центрів виборчі баталії, ймовірно, доведеться відтермінувати майже на місяць. Хоча у деяких містах, наприклад, в Одесі або у Львові, лідерам гонки не вистачає всього лише кількох відсотків до перемоги у першому турі. А у таких випадках, зазначають політологи, кандидати спокійно можуть домовитися у кулуарах.

Павло Кругляковський, політичний консультант:

- Є кілька міст, скажімо, Київ, де Віталій Кличко не зміг перемогти в першому турі, хоча це прогнозувалося, і тепер буде цікаво, як пройде другий тур. Екзит-поли показували різних політиків, які можуть зайняти друге місце [у Борислав Береза, Олександра Омельченка, Сергія Гусовського і Володимира Бондаренка результати відрізняються на 1-2%]. У Києві зараз напевно проходять кулуарні переговори з приводу того, хто повинен вийти в другий тур і скласти конкуренцію Кличко. Але судячи з усього Кличко тут переможе. Питання тільки в супернику.

У Дніпропетровську буде цікава ситуація. Основна боротьба йде між Вілкулом і Філатовим. Це кандидати які йдуть практично нарівні. Другий тур дійсно буде цікавим. Тут у кожного є свої сильні сторони. У Вілкула це методичність, якась системність, у нього більш спокійний стиль ведення кампанії. Штаб Філатова навпроти більш агресивний і креативний, тому можуть з'явиться несподівані технології. Ще важливо, як буде тут проходити перетікання голосів [від кандидатів, які вибули]. але тут другий тур буде найбільш непередбачуваний і цікавий.

В Одесі, де Саша Боровик (радник Саакашвілі) опинився на другому місці, теж буде цікаво. Не факт, звичайно, що йому вдасться перемогти у другому турі, але я тепер вже такі можливості теж допускаю. Це все буде залежати від того, як його зможе підтримати Саакашвілі, як вони там проведуть переговори. Хоча сам Саакашвілі говорив, що він готовий працювати з будь-якою владою, яка переможе в Одесі.

Ще цікава картина вийшла у Львові. Екзит-поли показували, що Садовій зупинився буквально у відсотку від 50%. Це така хитка ситуація. У Львові, можливо, теж йдуть зараз переговори для того, щоб Садовій закінчив вибори у другому турі. 1-2% - це вирішуване питання. Але за це він може пообіцяти, припустимо, в Києві зняти свого кандидата. Найцікавіше зараз відбувається за лаштунками.

Якщо домовитися не вийде, то тут варто враховувати, що голосування у другому турі зазвичай відбувається не за рейтингом, а за антирейтингом. Тобто люди вибирають не того, хто більше подобається, а відмовляються від того, хто більше не подобається. І тут потрібно дивитися соціологію. У Садового може бути великий антирейтинг, оскільки він дуже довго вже перебуває при владі і жителі його досить добре знають. У Кошулинського інша ситуація. У "Свободи" зараз рейтинг на підйомі, вони дуже добре мобілізували свій електорат, і, можливо, у Кошулинського з'явиться якийсь шанс поборотися. Хоча потрібно віддати належне Садовому. Він все таки "важковаговик", це фігуру, яку важко зрушити. І Кошулинський буде не так легко це зробити.

Вінниця теж цікаве місто. Там кандидат від партії "Вінницька європейська стратегія" Сергій Моргунов, людина, яка представляє президента, але не балотується від партії "БПП" Солідарність "- це теж цікаво демонструє криза президентської політичної сили. Було питання може переможе він у першому турі, а для президента важливо закріпити за собою цей базовий регіон, показати, що все стабільно і добре. Але ось вчора були новини про те, що можливо і там не буде все гладко. Але якщо там і буде другий тур, то все одно переможе Моргунов.

Фото: УНІАН
Олександр Палій, політолог:

- Прогнозувати по Києву легше за все. У столиці скоріше за все буде Кличко, тому що його опоненти дуже фрагментовані. Немає одного явного конкурента. Голоси між ними розпорошені приблизно однаково. У таких умовах Кличку буде легко.

У Дніпропетровську швидше за все буде Філатов. Вони з Вілкулом йдуть приблизно однаково, але решта кандидатів більше схиляються до Філатова. Тобто ці голоси з великою ймовірністю перетечуть до нього. Але боротьба буде запеклою.

Складна ситуація в Ужгороді і, можливо, що результати будуть намагатися спотворити - час покаже. А що стосується Одеси, то якщо Труханов не перемагає у першому турі, тоді у Боровика виникають реальні шанси. Він може мобілізувати на вибори тих людей, хто не прийшов на перший тур, які думали, що нічого не зміниться. Боровик досягнув дуже хороших результатів - 30% голосів з нуля. Це звичайно сталося за рахунок підтримки Саакашвілі, його популярності. Боровик реально може виграти.

У Львові також складається цікава ситуація. В принципі Садовий іде зараз з величезною перевагою, але ніхто не очікував, що альтернативою йому може бути Кошулинський. Це людина, яка не має поганої репутації, яка пішла на фронт, і виборцям це сподобалося. Я думаю, що у Львові поки що 35 на 60 на користь Садового, але як воно буде на справі - побачимо.

Фото: Главред
Ярослав Макітра, експерт Інституту соціальних технологій "Соціополіс":

- Найгарячіший другий тур пройде у Дніпропетровську, де йде боротьба між Філатовим і Вілкулом. Це найнебезпечніший регіон, бо там задіяні серйозні фінансові потоки. І за рейтингами там буде найзапекліша боротьба.

Далі у рейтингу найзапекліших виборів мера йде Ужгород, стратегічне місто на кордоні. Там також буде серйозна боротьба.

До проблемних міст можна віднести і Полтаву. Там буде боротьба між Андрієм Матковським (БПП) і чинним мером Олександром Мамаєм.

Також серйозні баталії відбуватимуться у Кіровограді і Хмельницькому. В останньому у другий тур виходять свободівець Олександр Симчишин і виконувач обов'язки мера Костянтин Чернилевський.

А у Києві інтриги не буде. Хіба що, якщо Кличко пройде у другий тур з Бориславом Березою, то йому буде важко, бо це для нього найгірший варіант. У підсумку Кличко все ж таки переможе, але відсотки будуть не такі великі, як хотілося б. Будь-який інший кандидат навряд чи зможе створити хоча б якісь серйозні проблеми для Кличка. Можна говорити, що у чинного мера буде 60-65%.

Ольга Скичко

Повʼязані теми:

Наступна публікація