Інфаркт казнокрада. Найгучніші скандали навколо Насірова та наступник-"горіховий король"

Інфаркт казнокрада. Найгучніші скандали навколо Насірова та наступник-"горіховий король"

Фото: УНІАН

Голову ДФС звинувачують у причетності до "схем Онищенка".

Роман Насіров прийшов на посаду голови Державної фіскальної служби з бізнесу. Лобіювала це призначення Банкова. Точніше - самі іноземці-реформатори.

Утім, Насіров був зручним для багатьох політичних груп. Зараз НАБУ вже готується вручити йому ще одну підозру в розтраті бюджетних коштів. Але досі невідомо, чи завершиться це в'язницею для Насірова, чи просто полоскоче йому нерви. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень. Ситуація унікальна тим, що аж таку велику рибу при посаді правоохоронці ловлять уперше.

Усе в Романа Насірова було в шоколаді. Перспективний хлопець з Чернігова працював у бізнесі. Одружився і отримав успішного тестя Олександра Глімбовського. Фірма Глімбовського– "Альтіс холдинг" за часів Януковича мала найвигідніші, мільярдні підряди на будівництво. Сам Роман у цей час став заступником керівника Державної продовольчо-зернової корпорації. Саме ця компанія мала щастя отримати 3-мільярдний китайський кредит, навколо якого в Україні було безліч скандалів міждержавного значення.

Це не завадило Насірову після зміни влади в країні замахнутися на ще більш круту посаду. Його з-поміж 66 кандидатів обрали главою Державної фіскальної служби України.

"Як новопризначений голова (ДФС) буду робити все, щоб виправдати покладені на мене сподівання", - пообіцяв тоді Насіров.

Українцям казали, що обрали найбільш професійного.

"Інші завдання ви всі дуже добре знаєте – це корупція", - сказав тоді Насіров.

Він ніколи не переймався своїм реноме. Скандал за скандалом супроводжували його. Перше, що він зробив на відповідальній державній посаді, – призначив своїм радником заслуженого митника, начальника Київської митниці часів Януковича Геннадія Романенка. Але цей скандал вдалося зам'яти тихо.

Перший публічний клінч відбувся в Насірова з тодішнім прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком. Очільник ДФС забув звільнити люстрованих податківців. Яценюк вказав Насірову, що той забув звільнити керівницю столичної ДФС. Під тиском Насіров таки звільнив люстровану чиновницю. Вже за рік ТСН нарахувала з десяток люстрованих осіб, яким Насіров дав по робочому місцю. Один з них – колишній головний бухгалтер фіскальної служби Андрій Видиборець. Через два роки після люстрації ТСН знайшла його в кабінеті ДФС. Побачивши мікрофон "1+1", Видиборець замкнувся зсередини в кабінеті. Насіров пояснив, що Видиборець є заступником голови профспілки і, мовляв, голова ДФС не має впливу на роботу профспілок.

Наступний скандал Насірова – електронна декларація із шаленими статками. Очільник ДФС, який мав би дбати про прозорість власних фінансів, тримає під подушкою більше мільйона доларів. Записав 26 земельних ділянок, три будинки, 5 квартир, каблучки, сережки, сумки, шуби, 2 тренажери і рушницю. Але через те, що він не вказав дві квартир у Лондоні, скандал підняв його ж тодішній заступник. Костянтин Лікарчук про британські апартаменти шефа не забув і усім розказав.

Та все вдалося зам'яти. Аж до останнього часу, поки Насіров не полетів на інавгурацію нового президента США Дональда Трампа. Це розлютило міністра фінансів Олександра Данилюка, якому Насіров був непідвладний від самого початку.

"Те, де він був (місце на інавгурації Трампа), коштує приблизно 2590 доларів. Якщо це було безкоштовно, чому саме керівника податкової служби запрошують? Може це є послуга? Може це є подарунок? Законодавство забороняє напряму приймати такі подарунки і такі послуги? На цьому такі подарунки не закінчилися. Треба було поснідати (традиційний сніданок з новообраним президентом США)? Теж недешеве задоволення", - сказав Данилюк.

Насіров обіцяв розказати ТСН.Тижню про поїздку до Трампа на найближчій прес-конференції. Але щось пішло не так. Напередодні дня народження, 2 березня, Насіров різко зліг. Хоча минулих вихідних співрозмовники ТСН.Тижня бачили його в ресторані "Тандир" у Конча-Заспі та на грі в баскетбол команди "Будівельник".

"Насіров підозрюється у вчиненні дій умисних на користь Онищенка, що виразилися в прийнятті рішень про розстрочення рентної плати за видобування корисних копалин, що спричинило ненадходження 2 мільярдів гривень (до держбюджету)", - зазначив начальник 4-го відділу антикорупційної прокуратури Роман Сивків.

Насірова скосив інфаркт казнокрада – кепкують у Мережі. Головний фіскал занедужав, щойно до нього зібралися представники НАБ, щоб зачитати йому текст підозри. Але він її вже не чув.

Обвинувачують Насірова у тому, що він особисто підписав розстрочку платежів компанії депутата-утікача Олександра Онищенка. За законом, такий папірець мав би підписувати чиновник нижчого рівня. У випадку з Насіровим - ініціатива кари гідна. Хто саме і чому тільки зараз дозволив чіпати повністю підконтрольного владі фіскала?

За даними ТСН.Тижня, це справа рук Роберта Сторча, який мав стати аудитором НАБУ. Але його призначення провалила Верховна Рада. За даними ТСН, це не завадило американцю отримати свій кабінет в антикорупційному бюро і надати свій протекторат Артему Ситнику. Сторч цю інформацію поки не коментує.

Президент України Петро Порошенко, коментуючи справу, пояснив, що ніяк не впливає на ситуацію і заявив, що НАБУ є цілком незалежним органом. Хоча за даними ТСН, на місце Насірова вже давно готовий був прийти свій, тотально вінницький, перший заступник Насірова – Мирослав Продан.

"Я вважаю, що ми маємо відсторонити Романа Насірова від виконання обов'язків глави ДФС, щоб слідство відбувалося максимально об'єктивно. Також пропоную покласти виконання обов'язків глави ДФС на Продана Мирослава", - зазначив міністр фінансів Олександр Данилюк під час засідання уряду в п'ятницю, 3 березня.

Продан – колишній очільник Вінницької ДФС. Його називають "горіховим королем". Саме його згадують щоразу, коли йдеться про експорт грецьких горіхів. Продан із Насіровим навіть зовні схожі.

Насірову світить від 3 до 6 років позбавлення волі. Та тільки в разі, якщо його провину доведуть. Ці перспективи такі ж туманні, як краєвид із вікон його лондонських квартир. Донині всім, за кого бралися правоохоронці, вдавалося втекти. Або розсипати обвинувачення в суді. Ці опції будуть доступні Насірову, як тільки він прийде до тями та скине ковдру.

Ольга Василевська

Від бізнесмена до голови ДФС: найгучніші скандали за участю Романа Насірова

Від бізнесмена до голови ДФС: найгучніші скандали за участю Романа Насірова

Повʼязані теми:

Наступна публікація