Італійський адвокат звинуватив Порошенка у привласненні викрадених із музею шедеврів

Італійський адвокат звинуватив Порошенка у привласненні викрадених із музею шедеврів

Фото: Сайт президента України

Картини зникли з музею у Вероні, а були знайдені на Одещині.

Житель італійського міста Верона подав позов на президента України Петра Порошенка, котрого він звинувачує у присвоєнні 17 викрадених із місцевого музею картин. Ці полотна згодом знайшли українські прикордонники, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Мер міста вже встиг пообіцяти кожному українцю право на безкоштовне відвідання музею Кастельвеккьо, однак на місці поцуплених картин і досі висять репродукції із написом "знайдено". За півроку після урочистостей з нагоди знайдення картин музей і досі на них чекає. Прискорити процес повернення полотен вирішив адвокат Гуарієнте Гуарієнті, який подав позови проти Порошенка до української та італійської прокуратур. "Злочини, що я вбачаю у діях президента України – це утримання протягом щонайменше шести місяців картин, викрадених у Вероні. Це може кваліфікуватися, як придбання краденого", - пояснив сам юрист.

Житель італійської Верони подав позов на президента України

Житель італійської Верони подав позов на президента України

Ситуація вже вплинула на настрої пересічних італійців, які не розуміють зволікання з боку України. "Мене шокує такий стан речей. Дякуємо за те, що знайшли картини, молодці, але ж час уже і повернути", - каже одна з громадянок Італії. "Це наче душа нашого музею та міста. Візьміть хоча б "Портрет хлопчика" авторства Карото – найвідоміша у Вероні картина", - каже директор музею Маргеріта Болла. В той же час адвокат Гуарієнті переконаний, що картини можуть лишитись у якомусь музеї Києва. "Я ж не думаю, що Італія готова розпочати каральну місію, щоби їх забрати силою. Ні. Зрештою змириться і картини залишаться там", - нагнітає тривожні настрої він.

У київському музеї, де полотна виставляли після знайдення, про їхню подальшу долю інформацією не володіють. У військовій прокуратурі запевняють, що картини знаходяться у безпечному місці, а затримка пов'язана із формальностями щодо передачі їх італійцям. "Всі процесуальні дії, які потребували, згідно чинного кримінального процесуального законодавства, з цими картинами проведені. Рішення про передачу процесуально прийнято", - наголосив начальник відділу військової прокуратури Південного регіону Сергій Яровий.

Про те, що з картинами усе гаразд, кажуть і в Адміністрації президента України. Там чекають, коли прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці визначиться з датою передачі. Але, виявляється, цьому заважає велика італійська політика. "Це вкрай складно, в першу чергу, через велику політичну активність в Італії, особливо напередодні грудневого референдуму", - пояснив посол України в Італії Євген Перелигин.

Референдум 4 грудня – це голосування про конституційну реформу, яку хоче провести Маттео Ренці. Сам він підтримує санкції проти Росії, а тому передовсім не вигідний партіям, прихильних до Путіна. Якщо італійці проголосують проти реформи, уряд буде змушений піти у відставку. "Мені відомо, що просто дві сторони не змогли узгодити дату. Зараз триває кампанія до референдуму, і цілком логічно, що прем'єр Ренці щодня зайнятий цією темою", - виявляє розуміння ситуації мер Верони Флавіо Тозі.

Для України ж це перетворюється на вже не перший міжнародний скандал із поцупленими картинами. Так само нідерландська преса роздмухувала історію з полотнами, які знайшли на Донбасі. Сталося це перед референдумом щодо асоціації України з ЄС. Нідерладці єдині в Європі, хто проголосував проти цього. Тепер, за півтора тижня до італійського волевиявлення, цю просту партію повторюють ще раз.

Кореспондент ТСН Катерина Нестеренко

Повʼязані теми:

Наступна публікація